Liceele din Gorj au pierdut 15 clase de-a IX-a

Mai multe licee din judeţul Gorj nu au reuşit să-şi completeze necesarul de elevi de clasa a IX-a pentru anul şcolar 2013-2014. Se întâmplă acest lucru în contextul în care au existat trei etape de repartizare. Cel mai mare grad de ocupare l-au avut liceele şi colegiile de prestigiu. În aceste condiţii, 15 clase nu au fost ocupate şi au fost desfiinţate. Acest lucru a condus şi la mai puţine ore pentru dascăli şi implicit un salariu mai mic.

Cele mai multe clase au fost desfiinţate la unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Târgu Jiu, însă nici cele din mediul rural nu au stat mai bine la acest capitol. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au precizat care sunt liceele care nu au reuşit să ocupe toate clasele de-a IX-a. Au existat licee care au rămas doar cu o singura clasă ocupată, asta însemnând până în 30 de elevi. “Gradul de ocupare în clasa a IX-a este de 93,52%, asta pentru că nu se vor realiza câteva clase la anumite licee. La Colegiul Auto se desfiinţează trei clase din şapte; la Gheorghe Magheru se desfiinţează două clase din şase; la Henri Coandă-una din patru; la Ion Mincu-două din şase; la liceul din Mătăsari-una din şapte; la Colegiul Tehnic Motru-una din nouă; la Colegiul Tehnic Nr.2-două din şase; liceul Energetic-două din şapte; liceul din Bârseşti-una din două; liceul de la Roşia Jiu-una din două; liceul din Ţicleni-una din trei. În total au fost desfiinţate 15 clase”, a spus Ermina Frunzaru, referent şcolar în cadrul ISJ Gorj.

Circa 200 de tineri gorjeni au preferat să urmeze cursurile liceale în alte judeţe, în special în judeţul Dolj. Alte câteva zeci de copii au optat pentru liceul militar. Mai sunt şi licee în judeţul Gorj, precum cel de la Bustuchin, unde există chiar şi 32 de elevi într-o clasă în condiţiile în care în mod normal o clasă este formată din 28-29 de elevi. Practic, în anul şcolar 2013-2014, la nivelul judeţului Gorj vor funcţiona 157 de clase a IX-a.

Norme reduse

Urmare a desfiinţării acestor clase, se vor diminua şi normele cadrelor didactice, fapt care îi va afecta în special pe suplinitori. “S-au mai modificat numărul de ore şi catedrele vacante la nivelul fiecărei instituţii după ce s-a făcut prima repartizare computerizată şi am înţeles că nu a rămas nimeni pe dinafară din titulari. Suplinitorii au fost repartizaţi pe numărul de ore care au mai rămas”, a precizat Ermina Frunzaru.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: