Licitaţia CE Oltenia pentru „avocaţi de milioane”, anulată!

Complexul Energetic Oltenia este din nou în atenţia opiniei publice după o nouă licitaţie de milioane de lei anulată. De această dată este vorba despre angajarea unei case de avocatură. Licitaţia a fost anulată pentru că firmele de avocatură au venit cu preţuri de „dumping“, susţin reprezentanţii companiei în presa centrală. Cert este că societatea energetică nu a renunţat la ideea de a scăpa de jurişti în favoarea unei firme de avocatură.

CE Oltenia a anulat o licitaţie de 3 milioane de lei pentru servicii juridice deoarece preţurile erau prea mici. Firmele participante au venit cu onorarii puternic distanţate între ele şi nu au explicat din ce elemente este alcătuit tariful. Ziarul Financiar scrie că la licitaţia organizată de CE Oltenia cu scopul de a contracta servicii de consultanţă şi asistenţă juridică pentru o perioadă de doi ani au fost invitate să participe opt firme de avocatură, dintre care doar patru au depus oferte, respectiv Raţiu & Raţiu, Bulboacă & Asociaţii, Jinga, Maravela & Asociaţii (firmă care a trecut printr-un proces de scindare) şi Dănilă, Petre & Asociaţii. CEO a fost implicată şi în alte licitaţii dubioase precum cea pentru transportul cărbunelui.

Raportul „Manea“, începutul sfârşitului pentru jurişti

Complexul Energetic Oltenia a hotărât încă de acum doi ani să angajeze o firmă de avocatură, necesitatea fiind explicată pe larg de un raport semnat de jurista şefă Laura Manea. Aceasta a rămas „celebră“ în companie după ce i-a făcut proşti pe colegii ei jurişti. „Nu în ultimul rând, existenţa în zonă a unor facultăţi de ştiinţe juridice, în oraşele Târgu Jiu şi Herculane, a crescut numărul de jurişti angajaţi în ultimi 40 de ani la cele patru entităţi care formează Complexul Energetic Oltenia, la circa 64, dar calitatea prestaţiilor lor au dus la pierderea a peste 50% din procesele în care a fost implicată societatea. Sumele care se pierd anual la nivel de companie prin pierderea diferitelor procese în instanţă sunt zeci de milioane de euro“. În plus, Manea dădea exemplu perioada 2007-2008 când exista o firmă de avocatură, Şova şi asociaţii şi procesele erau câştigate. „Pe de altă parte, există experienţa anilor 2007-2008 când CE Oltenia, având asistenţă juridică a unei case de avocatură, absolut toate procesele au fost câştigate“, scrie în raport. Nimic mai fals! S-a demonstrat că atunci sindicatele din Rovinari au câştigat în instanţă drepturile salariale în valoare de 600 de miliarde de lei vechi! În acest timp, Casa Şova a încasat şapte miliarde de lei vechi să piardă câteva mii de procese cu sindicaliştii din Rovinari. Ulterior, conducerea a găsit şi alte metode de a scăpa de jurişti. I-a transformat în muncitori sau „personal în curs de plasare“.

ŞOVA

Acesta nu este primul scandal cu firme de consultanţă juridică. Casa de Avocatură „Şova şi asociaţii“, la care a fost partener şi Victor Ponta, a câştigat milioane de lei prin contracte de consultanţă la complexurile energetice. Cauza a ajuns, după şapte ani, pe masa DNA. Directorul general Laurenţiu Ciurel este urmărit penal în dosarul Şova, alături de Dumitru Cristea şi liderul PSD Dan Şova.

SURSE

Potrivit unor surse din cadrul companiei, directori din CE Oltenia au fost audiaţi în această săptămână la DNA, subiectul fiind tot unul legat de plata unor avocaţi cu sume fabuloase. Potrivit aceloraşi surse, ar fi vorba despre consultanţa pe care CEO a plătit-o unor firme de avocatură pentru întocmirea documentaţiei privind externalizarea carierelor Berbeşti şi Husnicioara.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: