Lider: Riscăm falimentul și la zero euro certificatul de carbon

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, spune că, fără ajutorul de la stat, Complexul Energetic Oltenia ar risca falimentul, chiar și în condițiile în care nu ar avea nicio taxă de plătit.

“Fără acești bani, chiar cu zero euro pe certificat de carbon, fără taxe pe apă, fără taxă de injecție în sistem, existau riscuri mari care această companie să intre în faliment de anul acesta. Spunem un adevăr parțial când tot acuzăm biruri, taxe, dar fără să spunem că performanța economică a complexului a fost una dezastruoasă”, a spus Căldărușe la Radio Impact, făcând referire la ajutorul de salvare de 251 de milioane de euro primit în primăvară de CE Oltenia de la guvern.

Teoretic, banii au fost dați pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Practic, guvernul a dat o sumă mult mai mare, astfel ca societatea să aibă bani de salarii pentru mineri și energeticieni.

Căldărușe a explicat că, atunci când s-au dat banii, s-a considerat că un certificat va costa peste 20 de euro, dar compania le-a achiziționat mai ieftin. “Mare parte din certificate, circa 80%, au fost cumpărate la un preț mediu de 15-17 euro/certificat. Suma care a fost alocată a fost ca și cum certificatul ar fi costat douăzeci și ceva de euro. Din această diferență a putut să supraviețuiască societatea. Acești bani nu au fost dați strict pentru certificate, ci ca ajutor de funcționare”, a explicat liderul SMEO.

Căldărușe spune că ajutoare similare vor fi date și în următorii ani: “Acest ajutor de funcționare este singura șansă de salvare. Până în 2025 tot așa va fi, urmează să vedem cifrele. În 2025 se dorește ca această companie să fie rentabilă, prin trecerea unor grupuri pe gaze, prin centrale fotovoltaice”. (A.A.)

Vizualizări: 2,794

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: