Lipsa unui medicament alertează dependenţii de dializă

Heparina, un medicament anticoagulant, lipseşte cu desăvârşire din Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, viaţa dependenţilor de dializă, a bolnavilor de inimă sau alte afecţiuni fiind pusă permanent în pericol. Responsabilii spun că medicamentul este foarte important însă nu pot face nimic pentru că niciun furnizor nu l-a mai trimis deşi a fost licitat de nenumărate ori.

Gorjenii care suferă de afecţiuni cardiovasculare, dependenţii de dializă dar şi persoanele care pot avea o embolie pulmonară sunt puşi mereu în pericol din cauza lipsei heparinei, un medicament extrem de important în tratarea acestor afecţiuni. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Gorj nu neagă importanţa medicamentului însă nu pot face nimic în acest sens pentru că este o problemă cu care se confruntă aproape toate spitalele din ţară. „În acest moment nu mai avem acest medicament în farmacii, am avut însă acum nu mai avem deloc şi deşi l-am licitat nu l-a adus niciun furnizor. Am auzit că nu se mai fabrică. Încercăm să ne descurcăm cum putem cu alte anticoagulante însă acestea au un timp de acţiune mult mai mare ca heparina. Heparina acţionează mult mai repede decât anticoagulantele obişnuite. Este într-adevăr un medicament bun folosit în anumite afecţiuni”, a declarat medicul Constantin Pălivan.

Chiar dacă cei mai expuşi riscului sunt dependenţii de dializă, aceştia mai au totuşi o speranţă care vine din partea centrului de dializă din oraş. Reprezentanţii centrului de dializă spun că ei mai au acest tip de medicament în centru şi că deocamdată fac faţă solicitărilor. „Noi avem peste 100 de dependenţi de dializă la centru şi avem medicamentul, nu ducem lipsă. Este un medicament bun, folosit la mai multe afecţiuni. Poate fi şi înlocuit pentru că şi noi folosim şi alte feluri de anticoagulante dar acesta are o acţiune mai rapidă şi deci poate salva vieţi mai uşor”, a declarat Oana Schiller, medic şef în cadrul centrului de dializă din Târgu Jiu. 

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: