Localităţile unde nu se întâmplă nimic

Directorii căminelor culturale din judeţ au fost criticaţi de conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj pentru absenţa iniţiativelor culturale. Ion Cepoi, directorul CJPCT a precizat că la nivelul judeţului există o zonă gri a activităţii culturale, unde actul cultural este conceput doar ca produs de divertisment. Zona gri a activităţii culturale cuprinde 16 localităţi, printre care Bălăneşti, Berleşti, Bâlteni, Bolboşi, Borăscu, Căpreni, Câlnic, Dăneşti, Fărcăşeşti, Glogova, Mătăsari, Săuleşti sau Prigoria.

 „Există o zonă culturală gri a judeţului Gorju. În 30% din localităţile judeţului nu se întâmplă nimic. Activităţile culturale se limitează doar la organizarea unor serbări şcolare sau la activităţi de petrecere a timpului liber. Aceste localităţi nu au trimis centrului Agenda culturală proprie nici pe anul 2009, nici pe 2010, fie din agendă nu s-a putut reţine nicio manifestare cât de cât menţionabilă din punct de vedere cultural“, spune Ion Cepoi.  Mai mult decât atât, Cepoi a atras atenţia celor care se ocupă de căminele culturale din Gorj că la nivelul localităţilor lipsesc semnele indicatoare şi a informaţiilor de interes public privind obiectivele de patrimoniu cultural local şi naţional. „Avem valori culturale în fiecare localitate, însă nu ştim să le punem în valoare“, susţine Cepoi.

Şi la această şedinţă, directorii de cămine culturale au fost rugaţi să acceseze fonduri pentru a dota instituţiile pe care le conduc cu aparatură culturală. În circa 70% din aşezămintelor culturale din judeţ baza materială este precară. Sediile sunt învechite, neigienizate, iar aparatura culturală este ieşită din uz. „Trebuie să se găsească soluţii pentru realizarea proiectelor culturale. În acest fel, se va pune o mai mică presiune asupra bugetelor localităţii“, mai precizează Ion Cepoi.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: