Localnic din Dănești, amendat cu 40.000 de lei

Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Muncă Nedeclarată al ITM Gorj au depistat săptămâna trecută două persoane care prestau activitate în domeniul construcțiilor, în beneficiul unei persoane fizice, aceasta fiind sancționată cu amendă contravențională de 40.000 lei.

Cele două persoane identificate de către inspectorii de muncă lucrau la construcția unui imobil, în comuna Dănești. Legea nu face distincție între o persoană care muncește la negru pentru o firmă și cea care ajută, ocazional, în gospodăria cuiva, amenda fiind aceeași.

„Readucem în atenția publică faptul că, indiferent de statutul angajatorului, fie persoană fizică, fie persoană juridică, potrivit Legii 53/2003, Codul Muncii, acesta are obligația de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă cu lucrătorii înainte de începerea activității, în caz contrar riscând aspre sancțiuni contravenționale”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

În perioada 06-10.12.2021 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au încheiat un număr de 44 procese-verbale de control, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Urmare a neconformităților constatate, cu ocazia controalelor, au fost dispuse 72 măsuri de remediere.

Cu ocazia definitivării controalelor au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de 97.000 lei.

Vizualizări: 8,859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: