Localnicii din Băleşti au pădure doar pe hârtie

Mai mulţi localnici din comuna Băleşti cumpără lemne de la alţii deşi sunt proprietarii a hectare întregi de pădure. Din cele 1200 de hectare de pădure, 300 nu sunt marcate pentru că fie nu au plătit gunoiul fie proprietarii nu sunt membrii PRM.

Localnicii din satele Corneşti, Stolojani şi Găvăneşti nu pot să taie lemne din propriile păduri pentru că nu sunt marcate.

„Nu e cinstit să dăm banii pe lemne atâta timp cât avem pădure”

Localnicii sunt revoltaţi pentru că, deşi au pădure sunt nevoiţi să dea zeci de milioane pe lemne. „De cinci ani am titlu de proprietar pe două hectare de pădure. Dar nu mă duc să iau lemne pentru că mă ia poliţia, am mai trecut prin asta. M-a prins că luam lemne din pădurea mea şi au zis că-mi dau amendă, le-am dat lemnele pe care le-au dus la o şcoală şi mi-au dat drumul. Cumpăr lemne de la alţii ce să fac”, a spus Marilena Duţescu.

„Asta ne învaţă statul; să furăm. Exact cum e zicala: cizmarul nu are cu ce se încălţa, brutarul cumpără pâine aşa şi noi cu hectare întregi de pădure dăm banii pe lemne“, a precizat Constantin Grama.

Oamenii spun că primarul şi preşedintele asociaţiei ar trebui să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei şi nu să se certe.

„Nu avem nevoie de vorbe ci de lemne. Primarul şi preşedintele Asociaţiei proprietarilor de păduri ar trebui să se gândească cum să rezolve problema nu să se certe. Nu e cinstit să dăm banii pe lemne atâta timp cât avem pădure“, spune Gheorghe Trăistaru.

Astfel, în timp ce oamenii se gândesc cu groază la perioada rece, când nu vor avea cu ce încălzi sobele, primarul şi preşedintele asociaţiei de păduri din localitate dau vina unul pe celălalt.

Cine spune adevărul?

„Am sesizări din partea cetăţenilor că Gheorghe Spinceanu, preşedintele Asociaţiei proprietarilor de păduri “Aur Verde” Băleşti îi ameninţă că vor rămâne cu pădurea nemarcată dacă nu se vor înscrie în PRM, partidul din care el face parte. Asta e problema, nu faptul că solicit eu ca actele proprietarilor de păduri să fie verificate de către primărie”, precizează  Aristică Paicu primarul comunei Băleşti.

Gheorghe Spinceanu, preşedintele Asociaţiei proprietarilor de păduri “Aur Verde” Băleşti, îl acuză la rândul său pe primarul comunei Băleşti ca fiind vinovat de această situaţie. „Sunt zeci de localnici care nu pot tăia lemne din pădurea personală şi asta pentru că primarul Aristică Paicu vrea ca el să decidă cui şi când să i se marcheze pădurea”, a spus Spinceanu. 

Mai mult, primarul Aristică Paicu spune că cei care nu au plătit cei 5 lei pentru gunoi, nu au pădurea marcată.

„Pădurile sunt pline de gunoaie, adunăm zilnic tone întregi de deşeuri care sunt aruncate chiar de către aceşti oameni care nu au pădurile marcate. Tot ce vrem noi e ca aceştia să plătească gunoiul“, a spus primarul.

Ion Iovu: Nu sunt lemne marcate pentru că nu există pădurar

Conducerea Ocolului Silvic Târgu-Jiu spune că motivul pentru care oamenii nu pot tăia lemne din propriile păduri nu îl reprezintă neachitarea taxei de gunoi ci lipsa unui pădurar.

„Nu sunt lemne marcate pentru că nu există pădurar. Atâta timp cât nu au contract de prestări servicii cu o structură silvică nu putem să le marcăm. Oamenii trebuie să încheie un contract de prestări servicii sau administrare cu Ocolul Silvic şi atunci normal că le marcăm. Taxa e de un milion de lei vechi pe an pentru un hectar de pădure”, a declarat Ion Iovu, şef Ocolul Silvic Târgu-Jiu.

Până când primarul, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri şi Ocolul Silvic vor cădea la o înţelegere în acest caz, oamenii se aprovizionează cu lemne de la alţii.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: