Localnicii din Colţeşti au în fântâni apă cu sare şi petrol

Au fântâni în curte, dar cu toate astea în toiul verii cară apă cu butoaiele din comuna învecinată. Se întâmplă acest lucru în satul Colţeşti din comuna Logreşti, unde apa din fântâni nu este potabilă, iar localitatea nu beneficiază în acest moment de un sistem de alimentare cu apă. Primarul comunei cunoaşte situaţia şi-i compătimeşte pe oameni, dar în acelaşi timp speră ca în următoarele luni să înceapă lucrările la sistemul de alimentare cu apă.

Zeci de familii din satul Colţeşti au nevoie de apă ca de aer. Aparent aceşti oameni nu par să aibă probleme cu apa, pentru că toţi au fântâni în curte şi apă este, dar nu poate fi consumată. Situaţia aceasta nu este de azi de ieri, ci de zeci de ani, de când a erupt o sondă în zonă şi le-a distrus pânza freatică. De atunci oamenii nu mai pot folosi apa din fântână decât pentru animale, asta pentru că are gust de sare şi de petrol. Nici măcar hainele nu le pot spăla cu apa din fântâni, iar de baie nici nu poate fi vorba.”Este vai de capul nostru în acest sat. Nu avem apă, deci nu mai avem nici zile multe. Nu mai rezistăm. Toţi avem fântâni în curte, dar nu putem să folosim apa decât la animale şi la păsări. Are gust de sare şi de petrol. Nu putem face mâncare pentru că nu fierbe, nu ne putem spăla cu ea, nici hainele nu se spală, rămân albe şi unsuroase, iar de băut nici atât, pentru că asta ar însemna sinucidere curată. Suntem vai de capul nostru. Nimănui nu-i pasă de chinul în care trăim. E groaznic să nu ai apă de băut. Dacă nu ar fi fost Ceauşescu să ne facă măcar drumul, am fi ca în junglă aici”.

Cară apă din comuna vecină

Oamenii fac zilnic kilometri întregi pentru a căra apă din comuna învecinată, unde este sistem de alimentare cu apă. În fiecare zi se urcă în căruţe cu butoaiele şi merg la Hurezani să ia apă potabilă şi încearcă să nu o risipească pentru a le ajunge câteva zile.”Este greu. Numai noi ştim prin ce chinuri trecem. Nu cred că cineva îşi poate imagina cum e să trăieşti cu fântâna în curte şi să nu ai apă. E groaznic. Aproape în fiecare zi mergem la Hurezani că ei au apă curentă şi luăm în butoaie. O împărţim cum putem să ne ajungă. Venim cu ea aproape caldă pe timpul venii, punem în sticle pentru băut şi le băgăm în frigider. Punem pentru mâncare în butoi separat”.

Au primit mereu promisiuni

La fiecare patru ani, localnicii din Colţeşti au primit promisiuni şi nici nu mai speră că va veni ziua în care vor avea şi ei apă la robinet. ”Mereu ne-au promis să ne bagă apă. Mereu au spus că au făcut proiecte, am primit aprobări şi o să avem apă la robinet. Nu mai credem nimic. Numai minciuni şi promisiuni. Şi-au bătut joc de noi toţi. Nu ştiu ce ar face ei fără apă.”

Primarul îi compătimeşte

Primarul comunei Logreşti, Ion Băluţă, cunoaşte bine problema şi i-a compătimit mereu pe aceşti oameni năpăstuiţi de soartă. Edilul promite că în două luni vor începe lucrările la sistemul de alimentare cu apă.”Eu întotdeauna i-am compătimit pe oamenii ăştia. Mereu le-am reproşat predecesorilor mei din primărie că nu au făcut nimic pentru a rezolva situaţia. Eu de când am fost ales prima dată am depus proiecte şi m-am zbătut să obţin finanţare pentru apă. Acum mi s-a aprobat proiectul, am primit finanţare şi cred că în cel mult două luni o să înceapă lucrările la sistemul de alimentare cu apă şi nu vor mai fi probleme. Acolo totul a pornit cred că de acum 20 de ani când a erupt o sondă şi apa din fântâni este sărată şi conţine petrol”.

Vizualizări: 209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: