Loiali lui Băsescu

Traian Băsescu spune în fiecare apariţie publică faptul că doar Elena Udrea i-a rămas loială, şi la bine, şi la greu. Uneori zice şi de Emil Boc. Loialitatea este o mare calitate, foarte rară, aşa că merită apreciată. Mă întreb însă, de ce Traian Băsescu îi face umbră? De ce nu o lasă să evolueze? De ce spune mereu că e creaţia lui? Cum de Băsescu nu a înţeles că rolul lui era în culise în ultimele două campanii, dacă voia ca Elena Udrea să fie percepută drept un politician pe picioarele lui. Udrea are calităţi reale de om politic, dar Băsescu, deşi aparent o ajută prin ieşirile lui, cred că o menţine de fapt în umbră.

Joia de dinainte de alegeri, când se întâmplă de obicei chestii care pot influenţa votul, a fost dedicată Elenei Udrea. Un site făcut în aceeaşi zi a publicat zeci de fotografii făcute în februarie, cu Udrea la cumpărături însoţită de fosta şefă de Companiei Naţionale de Investiţii şi de actuala şefă a DIICOT. „Am fost văzută la Paris, de Valentine’s Day, cu două femei de vârsta mea, nu văd care este problema. De ce am fost filată de servicii?”, a fost apărarea Elenei Udrea, care a acuzat direct SIE şi un serviciu de informaţii francez. Site-ul a dispărut în câteva ore, suficient pentru ca sute de alte site-uri să preia fotografiile şi facturile de la hotelul unde au fost cazate Udrea şi Alina Bică, procuror şef DIICOT.

Este pentru Elena Udrea o problemă faptul că a fost fotografiată la cumpărături în Paris? Exclus, se vede pe ea de unde se îmbracă. Adevărata problemă o are şefa DIICOT, pentru că la acest nivel nu prea îţi poţi permite să te afişezi cu persoane care ar putea face obiectul unui dosar penal. DIICOT-ul lui Bică a fost intens lăudat de Băsescu în ultimii doi ani, mai mult chiar decât DNA-ul lui Kovesi. Drept este că ambele instituţii s-au remarcat prin rezultate, dar obiectivitatea lui Bică va rămâne sub semnul întrebării.

De ce este Udrea o ţintă, câtă vreme este puţin probabil să obţină mai mult de 6-7% în alegeri? A fost scandalul filajului de la Paris menit să acopere scandalul mult mai mare al implicării lui Dorin Cocoş în dosarul „Microsoft”? Posibil, deşi nu cred. Scandalul „Microsoft”, la fel ca EADS şi cel al „Retrocedărilor ilegale” sunt atât de mari, încât pot fi puse în umbră câteva ore sau o zi, după care orice detaliu nou le va readuce în prim plan.

Din păcate, cred că motivul apariţiei fotografiilor în joia de dinaintea alegerilor a avut alt scop. Oamenii serviciilor vor să demonstreze că s-au desprins de ceea ce pe 21 noiembrie va deveni „fostul regim” şi sunt deja pregătiţi să pupe pulpana noii puteri, care o fi aceea.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: