„Lotul Peștișani”, verdict care face praf dosarul lui Moța

Pedepse cu suspendare şi o achitare. Atât a rămas din dosarul „Peştişani” instrumentat de procurorul Emil Moţa, în care au fost dispuse reţineri şi arestări spectaculoase la acea vreme. Unul dintre cei reţinuţi în 2012 pentru 24 de ore, Dumitru Pîrvulescu, a fost achitat de Înalta Curte, verdictul fiind cu apel. Ceilalţi inculpaţi, printre care senatorul Dian Popescu şi primarul din Peştişani Florin Pavel au fost condamnaţi cu suspendare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut cunoscută sentința așteptată încă din luna septembrie în dosarul în care un primar a fost arestat preventiv pentru câteva luni bune, iar alți trei inculpați au fost reținuți pentru câte 24 de ore, în timp ce doi dintre inculpații care au primit cele mai mari pedepse din acest dosar au fost anchetați în libertate. Verdictul magistraților îl absolvă de orice vină pe Dumitru Pârvulescu, actualmente director general în Ministerul Finanțelor. Într-o perioadă în care acesta conducea Corpul de Control al Ministerului Economiei și începuse să își bage nasul în afacerile necurate din minerit și energie, Pârvulescu s-a trezit cu cătușe la mâini pentru 24 de ore, descoperind că în dosar fuseseră interceptate nu doar discuțiile sale profesionale, ci și cele intime, cu soția.

Pârvulescu spunea la  vremea respectivă că reținerea sa este „un atac murdar la adresa mea, a familiei și a colaboratorilor” cu care lucra în cadrul Corpului de Control. A fost menținut în funcții de conducere la nivel important la București, iar acum magistrații au decis să fie achitat pentru acuzația de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată. „Două au fost motivele care m-au ajutat să țin fruntea sus în această perioadă. Am știut că nu am nicio vină și am avut o încredere totală în Justiție”, a precizat „inculpatul”. Pârvulescu era acuzat în rechizitoriu că „în mod direct şi nemijlocit a îndemnat pe inculpatul Pavel Ion Florin să semneze două contracte de cesiune de creanţă în valoare de 2.500.000 lei către două persoane fizice, creanţa nefiind certă, lichidă şi exigibilă şi de a încerca să influenţeze o persoană cu atribuţii de serviciu să dispună plata prin trezorerie a acestei sume de bani către persoanele fizice".

Pușcărie cu suspendare

Cap de afiș în acest dosar a fost primarul Florin Pavel, arestat preventiv imediat după ce a fost reales în fruntea comunei după alegerile din 2012. A stat luni atunci după gratii, iar acum magistrații au decis să îl achite pentru o parte din acuzații, iar pentru altele să îl condamne cu suspendare, ceea ce înseamnă că edilul nu se va mai întoarce în spatele gratiilor. Principala acuzație adusă acestuia, aceea de abuz în serviciu, a primit 3 ani de închisoare și o amendă de 30.000 de lei, executarea pedepsei fiind suspendată și înlocuită cu un termen de 6 ani de încercare. El a dispus la plată 1,6 milioane lei către firma lui Dan Radu Floarea, fără ca lucrările la un campus școlar să fie executate, instanța achitându-l pentru faptele respective. Procurorii susțineau că, în schimb, firma i-ar fi făcut primarului modernizări la un apartament din Târgu Jiu, în valoare de 1600 de lei, acuzație pentru care instanța l-a găsit însă nevinovat. El a fost achitat și de acuzația de luare de mită în privința unei mite pe care ar fi primit-o de la șeful său de partid, Dian Popescu, pentru a-i oferi, în schimb, acestuia un contract pentru construirea unui stadion în localitate, investiție la care primarul ar fi plătit, de asemenea, pentru lucrări neefectuate.

O pedeapsă de trei ani cu suspendarea executării acesteia pe un termen de încercare de 6 ani a primit și omul de afaceri Dan Radu Floarea. Acesta a fost pedepsit pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. El a fost achitat de acuzația de dare de mită (către Pavel),  de la el statul confiscând însă suma de 1.113.962,89 lei, bani încasați pe lucrările neefectuate, acum rămânând de văzut de unde mai recuperează statul banii respectivi, firma lui Floarea fiind în faliment. În plus, omul de afaceri e judecat și în dosarul în care a fost trimis în judecată recent alături de nașul său Cătălin Voicu, prejudiciul fiind aici de peste un milion și jumătate de euro. În afacerea de la Peștișani, Floarea nu e singurul care primește o condamnare cu suspendare, și dirigintele său de șantier, Nicolae Isar fiind condamnat de judecători la 2 ani de pușcărie cu suspendare, termenul de încercare fiind de 4 ani. La rândul său, Isar este și el inculpat într-un alt dosar penal, cel în care este judecat actualul primar de la Drăguțești, Vasile Moșoiu, dar și fostul edil, Ion Modroiu, tot pentru plata unor lucrări efectuate doar pe hârtie.

Frații Popescu

Dosarul de la Înalta Curte a stârnit vii polemici și printre politicieni pentru că unul dintre inculpați este senatorul Dian Popescu. „Omul nostru de la Senat” este președinte al PNL Gorj și era acuzat că i-a dat mită lui Pavel, acuzație pentru care instanța l-a achitat, el fiind achitat și pentru acuzația de uz de fals. Liderul liberal a primit însă o condamnare de cinci luni cu suspendare  pe un termen de încercare de 2 ani și 5 luni pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceeași pedeapsă a fost decisă și pentru fratele său, Gabriel Titus, care a mai primit două luni pentru un uz de fals, pedeapsa fiind contopită cu cea de cinci luni. Firma celor doi frați, Maserati SRL, a executat lucrările la un stadion la Peștișani, stadion nefinalizat nici în prezent, anchetatorii susținând că primăria ar fi plătit 154.000 de lei pentru lucrări neexecutate.

Contestație

Verdictul instanței, deși așteptat încă din luna septembrie, nu este unul definitiv, putând fi contestat cu apel de către inculpați, dar și de către procurori, care, probabil, cer pedepse mai mari pentru cei pe care îi vor în spatele gratiilor. Senatorul Dian Popescu ne-a confirmat intenția de a continua lupta în Justiție pentru a-și dovedi nevinovăția și pentru acuzația care i-a adus cinci luni de închisoare cu suspendare, procesul urmând să continue în aceste condiții tot la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar la completul de cinci magistrați, sentința de aici urmând să fie cea finală.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: