Lucrările de amenajare a bazelor salvamont, în stadiu avansat

Practicanţii sporturilor de iarnă şi turism montan care vor vizita judeţul Gorj în această iarnă se vor afla în condiţii de maximă siguranţă întrucât peste câteva luni vor fi date în folosinţă încă nouă staţii salvamont. În momentul de faţă, lucrările de amenajare se află într-un stadiu avansat, la trei dintre acestea executându-se deja ultimele retuşuri. Este vorba despre posturile care vor funcţiona în localităţile Bumbeşti Jiu, Stăneşti şi Tismana. Şeful Salvamont Gorj spune că până la sfârşitul acestei luni vor fi achiziţionate echipamentele şi mobilierul necesar pentru dotarea noilor baze.

Serviciul Salvamont Gorj va pune în funcţiune, odată cu instalarea sezonului rece, încă 9 staţii în zonele montane cele mai căutate de turişti:Padeş, Tismana, Runcu, Stăneşti, Schela, Bumbeşti Jiu, Rânca (zona de nord), Baia de Fier şi Polovragi. Lucrările de amenajare au început în toamna trecută şi deja se află într-un stadiu avansat, la trei dintre acestea executându-se deja ultimele retuşuri. Este vorba despre posturile ce vor fi funcţiona la Bumbeşti Jiu, Stăneşti şi Tismana, unde au fost reabilitate clădiri existente puse la dispoziţie de către autorităţile locale. Cele nouă staţii salvamont fac parte dintr-un proiect care vizează realizarea unui sistem integrat de salvare montană, prin construirea a şase clădiri noi şi reabilitarea a trei clădiri existente. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, fonduri europene. „Lucrările de amenajarea a noilor baze salvamont sunt într-un stadiu avansat şi nu există nici un impediment pentru ca acestea să nu devină funcţionale începând din iarnă.  Funcţionarea acestora va avea ca rezultat un acces mai rapid spre zonele montane respective. Odată cu darea lor în folosinţă vor fi asigurate condiţii de maximă siguranţă pentru circa 92.000 de turişti”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj. În prezent, în Gorj, există doar două baze Salvamont <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Târgu Jiu şi la Rânca (în zona centrală a staţiunii).

Mobilier şi echipamente de 500.000 de euro

Toate cele nouă baze salvamont vor fi dotate cu echipamente şi aparatură medicală de ultimă generaţie şi vor constitui şi puncte de informare turistică. “Până la sfârşitul lunii iunie se va face selecţia ofertelor în vederea achiziţionării echipamentelor şi a mobilierului. Vom realiza un grafic de livrare astfel încât odată cu finalizarea lucrărilor de amenajare a clădirilor să le şi dotăm corespunzător. La fiecare bază vor exista echipamente individuale, echipamente colective, staţii meteo, staţii radio şi cabinet medical. Valoarea totală a achiziţiilor se ridică la aproximativ 500 de mii de euro”, a mai precizat Sabin Cornoiu. În prima fază, pentru fiecare bază va fi desemnat câte un administrator din rândul salvamontiştilor gorjeni, urmând ca apoi să se facă angajări. “Iniţial, noile baze vor fi deservite de membrii salvamont, urmând ca pe viitor să se suplimenteze numărul angajaţilor. În cazul în care legislaţia nu ne va permite să facem angajări vom încerca o redistribuire a personalului de la alte instituţii bugetare”, a declarat Cornoiu.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: