Lupul în blană de premiel

“Dacă ți-e frică de lup, nu intri în pădure”. Aceste mari vorbe aparțin însuși regelui nostru, al tuturor. Lui Gică Hagi. Și sunt imposibil de contrazis, trebuie să recunoașteți.

Puțini pedeliști au intrat în gura lupilor, în pădurea de la Grivco. Studiourile Antenei 3 sunt celebre pentru victimele portocalii ale căror oseminte împodobesc coridoarele. Le țin rămășițele acolo ca să-i bage în sperieți pe dușmanii care se mai rătăcesc în drum spre câte-o emisiune. Când merg spre studiouri, Dana Grecu, Radu Tudor, Ciutacu și ceilalți calcă pe cadavre, unele calde încă, și scuipă venin pe ele. Nici marele Băsescu, președintele jucător și agresor, nu a avut curajul să calce pe-acolo, oricâte carafe ar fi avut la bord.

Și s-a dus Ungureanu. A cerut luptă dreaptă, unu la unu, cu directorașul cel viteaz Gâdea, proaspăt ieșit câștigător pe partea de bătaie (nu și pe cea financiară) dintr-o dispută în care a făcut trei oameni dobitoci dintr-o lovitură. Gâdea își aștepta adversarul cu o buză-n cer și una-n pământ. Ura i se revărsa peste lentilele prea mici ca s-o filtreze în totalitate. Hotărârea să-și sfâșie adversarul i se citea pe sprâncenele ușor încruntate. A început nebunește, cu o întrebare de două minute care conținea cuvântul ”salutar”. Cu o figură de copilaș alunecos care-și toarnă părinții dacă nu sunt cuminți, Ungureanu l-a întrerupt: ”Mă scuzați, ați folosit salutar cu sensul de salvator?”. ”Nu, cu sensul de ceva care merită salutat”, a venit replica, din păcate pentru autor fără pic de ironie.

Premierul a zâmbit și s-a făcut comod în scaun: ”Ah, atunci nu e salutar, ok...”. Și aici bătălia a fost pierdută. La primul clinci. Tonul zeflemitor, condescendent și mieros al intervievatului nu avea decât să crească în intensitate începând de-acolo. Loviturile pe care le-a încasat Gâdea, nepregătit pe multe subiecte și mai ales pe limba română, au fost ca niște dinamite împrăștiate prin sediul Antena 3. Bam: ”Domnule Gâdea, să încercați să mă psihanalizați ar fi o mare greșeală din partea dumneavoastră!”. Poc: ”Detectez din vocea dumneavoastră că abia așteptați să mă votați. Promit să vă dau prilejul!”. Buf (în mijlocul unei întrebări interminabile care aproape l-a făcut pe Gâdea să-și piardă suflul): ”Domnule Gâdea, vă întrerup ca să vă dau șansa să vă relaxați puțin...”. Și a punctat decisiv citând din academicianul Alexandru Graur și promițându-i lui Gâdea, pe același ton dulceag, că o să-i împrumute cartea cu proxima ocazie.

Gâdea a fost KO. Cred că și acum urlă Voiculescu la el. Fără să aibă umorul sau tupeul lui Băsescu, Ungureanu este un altfel de animal politic: nu atacă frontal, ci pândește din desiș și te adoarme cu o mușcătură letală pe la spate. Foarte periculos. Dacă e bine că va intra, probabil, în PDL? Niciodată nu e bine pentru nimeni să intre în partide, indiferent că-i om bun sau rău.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: