Lyra Gorjului, sacrificată de cei care împart bugetul local

Orchestra Camerală „Lyra Gorjului“ riscă să fie desfiinţată din pricina problemelor financiare. Artiştii nu şi-au mai primit banii de luni de zile şi ameninţă că nu vor mai activa. Orchestra are de încasat de la Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi” peste 200 de milioane de lei, bani care reprezintă facturi neachitate.

Membrii orchestrei ameninţă că dacă nu li se vor acorda drepturile vor renunţa să mai cânte în cadrul Lyrei Gorjului, deşi orchestra are un rol important în viaţa lor.

4.000 de lei lunar

Artiştii sunt foarte mândri că au reuşit să aibă o orchestră camerală în Târgu-Jiu. Bucuria s-ar putea sfârşi pentru că autorităţile anunţă că nu mai sunt bani pentru susţinerea ei. „Pentru mine Lyra Gorjului este bucăţica care mă împlineşte.  Ar fi trist dacă s-ar desfiinţa. Nu spun că aveam sala totdeauna plină, se întâmpla să fie şi mai goală, dar nu la modul acela deprimant. Ne-am format un public care vine la toate concertele şi ne felicită. Eu personal nu mi-am pus şi nu mi-aş pune vreodată problema de a nu mai cânta la Lyra Gorjului, pentru că eu am motivele mele, dar am colegi care pun şi problema aceasta. E normal să fi recompensat într-un fel sau altul. Referitor la aceste probleme, ce ştiu eu este că din februarie primăria nu a mai dat un leu. Lunar la noi ar trebui să ajungă 4.000 de lei şi nu e normal să nu fim plătiţi pentru munca pe care o facem. Colegii mei au înţeles unele lucruri şi acest lucru îi deranjează”, a declarat Ilie Cetean, interpret la violă al orchestrei de cameră „Lyra Gorjului”.

Cetean: Nimeni de la primărie nu a venit la vreun concert

Pe de altă parte autorităţile locale afirmă că nu au cum să achite datoriile pentru că nu au bani. Lyra Gorjului nu este singura care are bani de încasat de la Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi”. „Noi avem datorii vechi de anul trecut, a căror valoare se ridică la peste 115 mii de lei. Încercăm să le achităm în ordinea vechimii, iar facturile neachitate către Lyra Gorjului nu sunt cele mai vechi”, a spus directorul centrului Cultural „Constantin Brâncuşi”, Sorin Buliga.

Dezinteresul autorităţilor locale faţă de acest gen de muzică este demonstrat şi din faptul că foarte rar vreun reprezentant al primăriei Târgu-Jiu mergea la vreun concert  „Eu nu vreau să fiu răutăcios, dar eu nu am văzut în toţi anii aceştia un consilier sau pe cineva de la primărie de două ori la vreun concert de-al nostru. Eu cred că m-aş fi dus măcar odată din curiozitate să vad până la urmă pe ce semnez eu nişte bani publici”, adaugă Ilie Cetean.

 „Ar fi dureros dacă aceasta orchestră s-ar desfiinţa. Mie personal mi-ar lipsi şi nu numai mie. Este nemaipomenit că i se acordă atâta importanţă artistului Constantin Brâncuşi. Ne dorim să fim un oraş cultural, internaţional. Dar nu prea reuşim în acest ritm Există segmente în care se poate, dar există şi segmente în care nu se face nimic”, declară Ilie Cetean.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: