Mafia ofiţerilor acoperiţi

Două acuzaţii grave au fost formulate până acum pe numele şefului interimar de la Serviciul Român de Informaţii, Florian Coldea. Prima piatră a fost aruncată de Elena Udrea, care a vorbit despre faptul că fostul ei soţ Dorin Cocoş a cotizat cu 500 de mii de euro la televiziunea lui Sebastian Ghiţă, la cererea lui Coldea. Presa scrie despre Ghiţă că este o interfaţă a afacerilor unor ofiţeri SRI cu statul, afaceri din care doar Ghiţă a câştigat zeci de milioane de euro declarate. Şi să nu uităm că Ghiţă, despre care se spune că este ofiţer acoperit, este şi membru în comisia de control a SRI din Camera Deputaţilor. Dacă mai luăm în calcul şi afirmaţia uşor verificabilă a Elenei Udrea, că Ghiţă l-a vizitat pe Cocoş la puşcărie, dar şi pe aceea că Ghiţă, Ponta şi Cocoş s-au întâlnit în Dubai înainte de arestarea celui din urmă, putem trage concluzia că acuzaţiile Elenei Udrea au o noimă şi trebuie verificate serios. Şi totuşi, procurorii DNA ignoră denunţul, Parchetul Militar nu a anunţat că s-a autosesizat, iar comisiile parlamentare de control al SRI aşteaptă ordinul lui Coldea.

A venit însă o a doua acuzaţie, la fel de gravă. Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, aflată din noiembrie în arest preventiv, le-a povestit judecătorilor cum generalul SRI Coldea a intervenit în favoarea afaceristului Ovidiu Tender. Un fost securist, care probabil este o altă interfaţă a afacerilor sereiştilor şi rezerviştilor de azi. Tender a mai scăpat în trecut de dosare grele, dar pe dosarul instrumentat de Bica a primit în primă instanţă 11 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a venit la câteva săptămâni după arestarea Alinei Bica. Şi totuşi, Bica este acuzată, în baza denunţului lui Tender, că a primit milioane de euro şpagă pentru a scăpa cu suspendare.

Iată un pasaj din declaraţia Alinei Bica, pe care judecătorii încearcă să o ignore. „Coldea a insistat să-mi explice că lucrurile sunt “cam subţiri” în ceea ce-l priveşte pe Tender şi că eu ca procuror de caz am fost un pic cam zeloasa când am dispus trimiterea sa in judecata. (…) la un moment dat, mi-a prezentat o informare strict secretă în legătura cu care pot arăta că dl Tender, prin natura relaţiilor din Africa, prezintă interes pentru siguranţa naţională (…) L-am rugat pe Coldea să-mi permită să mă documentez mai bine (…) I-am spus acestuia că este exclusă o soluţie de achitare. În acel moment, Coldea vădit deranjat de poziţia mea, mi-a replicat ca “nu o să sfârşesc bine, deoarece nu înţeleg că este vorba de siguranţa naţională”. Bica a mai spus că generalul SRI se interesa des de dosarul Tender, dar şi că multă lume îi transmitea că şefa DNA o să-i facă dosare din această cauză.

Mafia ofiţerilor acoperiţi este mai mare decât atât, unii zic că şi Greblă a fost ofiţer. Informaţiile sunt puţine, sunt pe surse, dar în toată această ceaţă pare să fie un război între servicii, pe bani mulţi, în care politicienii speriaţi de propriile dosare sunt incapabili să intervină. O soluţie este aşteptată de la preşedintele Iohannis, care trebuie să propună şefi noi la SRI, SIE şi DIICOT.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: