Mafioţii şi fraierii

A circulat pe net, zilele astea, o înregistrare superbă cu Giovanni Becali. Doar De Niro ar putea egala (în jocul său, desigur, nicidecum în viața reală) zelul fermecător cu care vărul lui Gigi explică de ce se mândrește el cu statutul de mafiot. Cităm: ”Eu sunt mafiot, dar sunt mafiot prin modul meu de a mă comporta. Parchez mașina, dau un milion șpagă. Vin ospătarii, dau două milioane șpagă. Nu bag în seamă pe oricine. Eu sunt Giovanni Becali, șmecherul, milionarul, mafiotul, cum să bag în seamă pe oricine? Cum să n-am prestanța mea când cobor dintr-un Rolls Royce sau dintr-un Range Rover? Asta înseamnă demnitate de om, de șmecher, de mafiot. Ăsta e mafiotul de azi. Mafiotul de azi nu mai împușcă, nu mai rachetează bani. Mafiotul de azi face bani de unde nu știe nimeni și se comportă ca un domn, dar i se spune «mafiotul» că e respectat. Corect?”

Corect, domnu’ Becali. Mai puțin partea cu ”face bani de unde nu știe nimeni”. Uite că au aflat și de-acolo vi s-a și tras. Vă spun eu mai la finalul textului cum. Între timp, mafiotul va redeveni mafiot de rând, nerespectat, care va da șpagă cel mult la gardieni.

Ce-i drept, Giovanni Becali are o oarecare demnitate de membru al mafiei, așa cum s-a văzut într-o altă declarație recentă, una în care își asuma mai sincer destinul (ales, nu dat de la Dumnezeu) de hoț: ”Închisoarea pentru cine e? E pentru animale? E pentru girafe? Nu, e pentru oameni. E un loc de reeducare, în care îți așezi gândurile.”

Deci, pentru Becali era o decizie pe care probabil o aștepta de mult. Dar pentru ceilalți? Ei, Meme Stoica nu prea aduce a mafiot. Și nici George Copos nu pare chiar genul rezistent. Cât despre săracul tata Jean, el poate chiar ar trebui scutit.

Asta înseamnă adaptare la mediu, să fii mafiot declarat. Giovanni Becali e un mafiot și își asumă asta. Mihai Stoica, pe de altă parte, îi bate obrazul României pe Facebook. Dar ce ți-a făcut România, Meme? Voi ar trebui să bateți obrazul Turciei și celorlalte țări în care ați făcut transferurile, fraierilor. Păi, n-ați auzit că sunt listate la bursă cluburile alea serioase? Nu știați că asta înseamnă transparență totală a tranzacțiilor? Păi, nu știați. Că sunteți mafioți și șmecheri locali, iar provincialismul, ca și prostia, se plătește.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: