Mai bine câine decât pensionar

Veteranii de război se plâng de faptul că sunt trataţi mai rău decât animalele fără stăpân. Deşi le promit zile mai bune, bătrânii nu mai cred în promisiunile autorităţilor. Pensionarii şi veteranii de război şi-au spus toate ofurile în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, de ieri. Bătrânii se plâng de veniturile mici şi de facturile prea încărcate ale utilităţilor. O altă supărare este legată de serviciile de proastă calitate oferite de CEZ.

Oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza serviciilor prestate de CEZ Oltenia. În cazul unei defecţiuni la reţeaua electrică cetăţenii trebuie să sune la Craiova şi apoi să fie redirecţionaţi către un operator din Gorj. Vârstnicii spun că un astfel de telefon costă foarte mult din cauză că durează mai bine de 20 de minute pentru a-şi sesiza problema apărută la reţeaua electrică. Foarte mulţi preferă să stea în întuneric câteva zile până au posibilitatea să ajungă la cel mai apropiat centru CEZ. Aceştia au cerut prefectului, Liviu Andrei, să ia legătura cu furnizorul de energie electrică pentru a le pune la dispoziţie un număr de telefon local în cazul deranjamentelor. Vârstnicii mai sunt supăraţi şi din cauză că nu se pot deplasa la cumpărături din cauza trotuarelor pline de gheaţă şi a câinilor comunitari din diferite zone ale oraşului. Prefectul a promis pensionarilor că va încerca să le rezolve o parte din probleme, însă oamenii nu mai cred în promisiuni.

Veteranii strigă „Ajutor“

Aproximativ 900 de bătrâni din Gorj au venituri sub 350 de lei. Dintre aceştia majoritatea sunt veterani de război, cu vârste de peste 85 de ani, care nu au pensie ci doar o indemnizaţie de stat în valoare de 46 lei pe lună. Oamenii sunt disperaţi şi se plâng de faptul că strigătele lor de ajutor nu se fac auzite de autorităţi. „Trăim vremuri în care câinii comunitari sunt trataţi mai bine decât bătrâni. Ne luptăm pentru câini: le dăm cantine, spaţii de dormit, angajăm oamenii pentru a-i îngriji, se fac donaţii, însă pentru veteranii de război care nu au decât o indemnizaţie de 46 lei pe lună, nu au ce mânca şi locuiesc în codiţii precare nu face nimeni nimic”, a declarat generalul Constantin Ispas, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Filiala Gorj. Vârstnicii acuză autorităţile de faptul că le acordă mai multă atenţie animalelor „Dacă moare un câine, se fac investigaţii, fundaţiile pentru protecţia animalelor se revoltă, dar dacă moare un bătrân de frig sau de foame nu se face absolut nimic”, au precizat reprezentaţii pensionarilor.

90.000 de pensionari

La sfârşitul anului trecut, la nivelul judeţului se aflau în plată un număr de 90.518 pensionari. Dintre aceştia 78.285 sunt pensionari de stat, 8.297 pensionari CAP şi 3.740 veterani de război. “Pensia medie la nivelul lunii decembrie era de 738 lei. Chiar dacă pensia minimă garantată anul trecut a fost de 350 de lei, un număr de 892 de persoane au venituri sub 350 de lei. Aceştia nu au beneficiat de pensie minimă garantată ci doar de indemnizaţii”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei de Pensii Gorj.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: