Mai mulți elevi gorjeni ar putea beneficia de burse școlare

Tot mai mulți elevi gorjeni vor beneficia de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Asta pentru de la începutcriteriile de acordare a burselor de performanță, de merit, de studii și de ajutor social s-au modificat, permițând acordarea unor sume de bani unui număr mai mare de elevi. Astfel, dacă până acum bursa de merit se acorda celor care obțineau cel puțin media 9.00 la fiecare disciplină de învățământ, noile modificări prevăd o medie generală de cel puțin 8.50.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj spun că o dată cu modificarea criteriilor generale de acordare a burselor în învățământul preuniversitar, vor primi burse aproape toți copiii. Asta pentru că începând din acest an școlar, bursele de merit se vor acorda elevilor aflați în clasele de început ale învățământului primar, gimnazial și liceal care au obținut media generală de cel puțin 8.50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior. Bursa se va pierde în cazul în care nota la purtare este mai mică de zece. De asemenea, bursele de studiu se vor acorda elevilor care provin din familii cu un venit lunar pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie. Pentru a obține această bursă elevii trebuie să aibă media generală peste 7.00 și media la purtare să fie 10. La cerere, reprezentanții ISJ Gorj spun că elevii orfani de ambii părinți, bolnavi de TBC, diabet sau miopie gravă sau glaucom pot depune cerere și pentru burse sociale. Cuantumul burselor vor fi stabilite de consiliile locale, iar listele cu beneficiarii vor fi întocmite de instituțiile de învățământ.

La ora actuală reprezentanții Primăriei Târgu Jiu se ocupă de bursele sociale ale elevilor și așteaptă sumele de la bugetul de stat pentru stabilirea cuantumului celorlalte burse. ”Bursele sociale se plătesc din bugetul consiliului local și variază între șase și opt lei. În această perioadă am primit adrese de la școli și urmează să verificăm câte sunt, ce criterii se impun pentru a le plăti până la sfârșitul anului”, spune Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

BENEFICIARI

Anul școlar trecut, la nivelul județului Gorj au beneficiat de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social peste 3000 de elevi. Așa cum era de așteptat, cei mai mulți au beneficiat de burse de ajutor social, a căror valoare a fost de 25 de lei, iar în jur de 300 de copii au primit burse de studii, puțin mai mari ca valoare, adică de 40 lei. Nu în ultimul rând, circa 50 de elevi din școlile gorjene au fost premiați pentru meritele din timpul anului, cu o bursă de 50 lei.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: