Management privat cu directori de la stat

Şeful sindicaliştilor din Hidroelectrica are un punct de vedere cel puţin interesant în legătură cu managementul privat. Preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea, a declarat pentru Pandurul că agreează ideea unui management privat în companie, dar cu condiţia ca acesta să fie asigurat de oameni din interiorul companiei. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat zilele trecute că Hidroelectrica şi Compania Naţională a Huilei ar putea fi primele societăţi din România cu management privat.

Primele companii  pe care este „posibil” să fie aplicat managementul privat sunt Hidroelectrica şi CNH, după cum a anunţat ministrul Economiei, Ion Ariton. Sindicatul Hidrosind, cel care s-a opus din răsputeri reorganizării sistemului energetic în două mari companii - Electra şi Hidroenergetica – este acum de acord cu managementul privat, dar cu condiţia să fie puşi şefi din sistem.

Ministrul economiei a declarat că se va începe cu companiile care creează probleme, pentru a vedea   care sunt rezultatele managementului privat într-un timp relativ scurt. „Ne dorim să începem cu companii care au avut rezultate nesatisfăcătoare, dar în acelaşi timp dorim şi cu companii cu rezultate foarte bune, pentru a putea vedea efectele imediate ale acestei noi metode pe care o gândim de management. E posibil să fie Hidroelectrica şi CNH, care ne creează probleme", a spus Ion Ariton, ministrul Economiei.

Se tem de oamenii din afara sistemului

Preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea,  este de părere că în niciun caz o conducere din exterior nu ar rezolva problemele, deoarece trebuie să ai experienţă în acest domeniu. “Dacă ar fi după mine aş da mandate fiecărei conduceri de la toate entităţile. Ministerul trebuie să le traseze sarcini, iar dacă în mandatul respectiv nu le realizează să plece din sistem, nu numai de la conducere. Ne îmbătăm cu apă rece dacă credem că o conducere din afară va face faţă problemelor actuale şi că nu are legătură politică. Managementul privat va funcţiona numai cu oameni care ştiu cu ce se mănâncă acest sistem”, a spus Decebal Sulea, preşedinte Hidrosind.

Sulea a mai spus că dacă politicul nu s-ar amesteca, lucrurile ar merge bine cu actualele conduceri, sub coordonarea ministerului.

VARIANTE

Ministrul Ariton a precizat că forma de management - persoană fizică, firmă sau o combinaţie între cele două - nu a fost încă stabilită, dar se vor încerca cele mai bune variante pentru a spori profitul companiilor de stat.

IMPUNERE

Cele mai mari 30 - 40 de companii cu capital de stat vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului, declara, în 10 mai, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: