Manţog explică tensiunile dintre PDL şi PSD în Gorj

Reporter: Chiar dacă nu este o informaţie oficială, negocierile dintre PDL şi PSD sunt sistate de două zile. Deputatul PSD Victor Ponta v-a acuzat direct, pe un post de radio, că aţi dus la acest blocaj, prin faptul că aţi propus politizarea poliţiei şi o echipă mediocră la SNLO. Este adevărat că aţi cerut înlocuirea actualilor şefi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie?

Ionel Manţog: Iniţiativa de a menţine Poliţia în afara discuţiei partidelor politice cu privire la repartizarea instituţiilor a fost a mea. Am discutat-o iniţial duminică, înainte de negocieri, cu preşedintele PSD Gorj Florin Cârciumaru, după care amândoi am discutat cu comandantul IPJ, domnul Constantin Nicolescu. De comun acord am stabilit că nu vrem în nici un fel politizarea Poliţiei, în sensul de a nu numi politic şefi în această instituţie, la niciun nivel. Chiar ne gândeam că este un semnal politic bun atât din partea PDL, cât şi din partea PSD. Tot duminică, atunci când s-au întrunit comisiile de negociere din partea celor două filiale, eu şi cu domnul Cârciumaru am prezentat această propunere, cu care toţi cei prezenţi au fost de acord. Mai mult, din partea PSD a venit propunerea să procedăm la fel şi cu Jandarmeria, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Centrul Militar. Cu toţii am fost de acord să nu luăm aceste instituţii în calcul la distribuirea responsabilităţilor politice, fapt consemnat şi în protocolul încheiat de PDL şi PSD.

În anexa la protocol, pe care am văzut că cineva a dat-o şi la presă, Poliţia nu este menţionată ca fiind dată în coordonarea vreunui partid, tocmai pentru că nu s-a pus problema. O minimă decenţă ar trebui să-i determine pe Florin Cârciumaru şi pe ceilalţi membri ai comisiilor de negociere să comunice presei cum au stat de fapt lucrurile şi cred că şi domnul comandant ar confirma scurta discuţie avută.

Reporter: În presă a apărut o informaţie, pe surse, potrivit căreia aţi şi menţionat numele adjuncţilor IPJ Caragea şi Voinescu, precum şi al şefului Jandarmeriei, domnul Tâlvescu, în vederea înlocuirii din funcţie...

Ionel Manţog: Nu numai că nu am cerut, dar după ştiinţa mea cei doi adjuncţi erau deja informaţi cu privire la decizia celor două filiale de a nu se amesteca. Este exclus ca eu să fi cerut aşa ceva.

Reporter: O altă nemulţumire a PSD, invocată tot de Victor Ponta în interviul menţionat, se referă la faptul că social-democraţii nu sunt de acord nu numirea la şefia SNLO a echipei care a mai condus societatea şi în 2006, cu rezultate pe care deputatul Ponta le consideră proaste. Cum comentaţi?

Ionel Manţog: Potrivit protocolului încheiat la nivel naţional, SNLO este în coordonarea PSD şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova sunt la PDL. Iniţiativa de a face un schimb la nivelul directorilor generali, în sensul de a-l numi pe domnul Burlan de la PDL la conducerea SNLO şi pe domnul Daviţoiu, din partea PSD, ca director general al CE Rovinari, a venit din partea PSD. Am fost de acord, pe acelaşi principiu al nepolitizării excesive, întrucât domnul Burlan cunoaşte foarte bine SNLO, iar domnul Daviţoiu lucrează de zeci de ani în Rovinari.

Domnul Ponta ştiu sigur că a fost consultat înaintea numirilor. Fără acordul persoanelor responsabile din PSD nu cred că s-ar fi făcut o asemenea numire. Abia după ce persoanele responsabile din PSD de la nivel local şi central şi-au dat avizul asupra numirilor, în PSD a apărut o opoziţie, respectiv din partea unor oameni cu interese în zona minieră care au bulversat punctele de vedere ale PSD.

Reporter: Credeţi că se va ajunge la revocarea actualilor directori la câteva zile de la numire, aşa cum se speculează?

Ionel Manţog: Eu am explicat acest punct de vedere şi în comisie, şi anterior. Complexurile energetice şi SNLO sunt societăţi de interes naţional. Soarta lor nu poate fi stabilită la Gorj nici de PDL, nici de PSD, nici de sindicate. Suntem cu toţii consultaţi, dar deciziile se iau la Ministerul Economiei.

Reporter: Victor Ponta a vorbit de rezultate slabe ale SNLO, atunci când Daniel Burlan a mai fost director general...

Ionel Manţog: Activitatea SNLO în perioada 2006-2007 a avut rezultate care pot fi apreciate de foarte mulţi oameni, de salariaţii societăţii, de salariaţii firmelor care au lucrat cu SNLO, de oamenii de afaceri, de primăriile care încasau taxe de pe urma mineritului. Din compararea perioadei 2006-2007 cu cea din 2008 rezultă o diferenţă ca de la cer la pământ. Din păcate, sunt oameni politici care au girat conducerea din 2008 şi dezastrul care este acum. Pentru prima dată de la înfiinţare, adică din 2004 încoace, SNLO are datorii restante la bugetul de stat, suma fiind de peste 300 de miliarde de lei vechi. În prezent sunt foarte multe firme care prestează servicii pentru SNLO şi care au facturi restante mai vechi de 90 de zile, deşi conducerea din 2006-2007 lăsase o situaţie financiară foarte bună, în acea perioadă plăţile făcându-se la 15-30 de zile. Vreau să vă spun că astăzi (n.r.: marţi, 13 ianuarie), unitatea era în situaţia de a-şi pune problema de unde să facă rost de bani pentru salarii. Programele de modernizare în cariere sunt sistate de un an şi jumătate, fiind pus în pericol atât viitorul mineritului, cât şi pe al prestatorilor de servicii cu care lucrează SNLO. M-am săturat de când toţi neaveniţii îşi dau cu părerea despre situaţia din minerit şi energie, servind de fapt interese politice sau de altă natură. Comportamentul iresponsabil al unor politicieni din ultimul an se vede în rezultatele dezastruoase ale SNLO din această perioadă.

Reporter: Revin la interviul acordat de Victor Ponta la Radio Infinit. Acesta a mai făcut o afirmaţie interesantă, cum că PSD nu mai este dispus să colaboreze la Gorj cu PDL în actuala formulă. Cum comentaţi?

Ionel Manţog: Echipa de negociere a PDL este votată în Biroul Permanent Judeţean al partidului, cu un singur vot împotrivă. Echipa de negociere a PDL s-a prezentat la negocieri cu o strategie şi cu obiective foarte clar stabilite anterior, Eu cred că cine încearcă în continuare să se ocupe de soarta PDL la Gorj face o mare greşeală.

Reporter: Se mai speculează în presă că de fapt miza reală a blocajului negocierilor este Complexul Energetic Rovinari, pe care PSD îl doreşte în raza sa de influenţă. Chiar se spune că Ponta şi Călinoiu l-ar dori tot pe Laurenţiu Ciurel director general. Aveţi astfel de semnale?

Ionel Manţog: Este evident că un asemenea lucru nu se poate spune în mod transparent la PSD. Şi eu am auzit că o anumită fracţiune din PSD a dorit menţinerea lui Ciurel la conducerea Complexului Energetic Rovinari, probabil ca urmare a unor contribuţii masive în campania pentru alegerile locale, dar şi pentru unii candidaţi la parlamentare. Sunt însă chestiuni care nu ne interesează. În perioada 2007-2008 PDL a preferat să sufere, unii am rămas fără serviciu, dar nu am făcut compromisuri cu cei care au distrus mineritul.

Reporter: Sunteţi de acord cu faptul că PDL a ieşit mult mai bine din negocieri, în sensul că aveţi în coordonare instituţii mult mai importante decât PSD?

Ionel Manţog: Nu. Sunt voci de la PSD care spun că ar fi dorit ca partidul lor să opteze pentru alte instituţii. Şi eu mi-aş fi dorit să avem noi Inspectoratul Şcolar sau Direcţia Silvică, dar asta este, nu le putem avea noi pe toate. Şi nici ei. Aşa este în alianţă.

Reporter: Când şi cum credeţi că va fi deblocată situaţia şi vor fi reluate negocierile? Acelaşi Victor Ponta, ale cărui declaraţii au stat la baza acestui interviu, susţine că este nevoie de implicarea organizaţiilor centrale pentru deblocarea situaţiei.

Ionel Manţog: Eu cred că vom relua negocierile spre finalul acestei săptămâni. Practic, nu există motive reale pentru sistarea negocierilor. Chestiunea cu politizarea Poliţiei este o invenţie de la cap la coadă, iar în privinţa conducerilor companiilor energetice şi SNLO, acestea sunt lucruri care s-au negociat la Bucureşti, nu le putem schimba noi pe plan local. În concluzie, nu văd nici un motiv pentru care să nu continuăm aceste negocieri.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: