Mare slujbă la Mănăstirea Lainici

Câteva mii de persoane au venit ieri la Mănăstirea Lainici pentru a asista la slujba religioasă prilejuită de Ziua Sfântului Irodion, fost stareţ al lăcaşului de cult, aici fiind expuse pentru prima dată după canonizare şi moaştele Sfântului Calinic de la Cernica, oamenii fiind dornici să se închine şi să se roage pentru mai bine. 

Enoriaşii au stat cu sutele la coadă, în ordine, aşteptând şi peste două ore pentru a le veni rândul ca să treacă pe la racla cu moaştele Sfântului Calinic. Oamenii au adus cu ei obiecte personale, în special haine, rugându-se pentru sănătate.

Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în fruntea cărora s-au aflat Înalt Prea Sfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi Înalt Prea Sfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, diaconul Ioniţă Apostolache, a menţionat că racla cu moaştele sfântului Calinic este pentru prima dată expusă în public după canonizarea acestuia. „Este un eveniment cu totul deosebit pentru că este pentru prima dată când moaştele sunt scoase din Mănăstirea Cernica. Ele nu au fost scoase nici măcar la Bucureşti, care este lângă Cernica”, a explicat Apostolache. Acesta a menţionat că moaştele au fost aduse la Lainici pentru că, joi, este marcat un an de la canonizarea fostului stareţ Irodion, sfânt sărbătorit din 2011 în calendarul ortodox pe data de 3 mai.

Irodion a fost cel mai longeviv stareţ al mănăstirii Lainici, fiind în fruntea lăcaşului de cult între 1854 şi 1900, timp în care a fost şi duhovnic al stareţului Calinic de la Cernica. Moaştele sfântului Calinic au fost luate aseară de la Lainici, azi fiind la catedrala din Drobeta Turnu Severin, ulterior urmând să fie expuse la Strehaia, Slatina şi Bucureşti.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: