Mariana Văduva se gândeşte să ceară despăgubiri

Profesorul universitar Mariana Văduva analizează posibilitatea de a cere daune morale după ce toate instanţele de judecată din România au găsit-o nevinovată de acuzaţiile de luare de mită formulate împotriva ei de procurorul Emil Moţa. Băgată în spatele gratiilor, prezentată peste tot ca "modelul" de corupţie din lumea universitară gorjeană, "inculpata" a fost găsită nevinovată de toţi judecătorii care s-au uitat în dosarul ei după "probe", sentinţele fiind acum un bun motiv pentru aceasta de a se gândi la daunele pe care orice "victimă a sistemului" le-ar cere.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este ultima instanţă din România care a găsit-o pe Văduva ca nevinovată, în baza probelor administrate la dosarul cauzei. Sentinţa, la fel ca şi precedentele, a avut la bază lipsa probelor din dosar, "probe" pentru care cadrul universitar a fost chiar şi reţinut şi introdus în arestul Poliţiei Judeţene, în urma unui flagrant organizat de către anchetatori.

Mai mulţi poliţişti şi procurorul de caz s-au deplasat la domiciliul cadrului universitar, după ce mai mulţi studenţi ar fi reclamat că i-au oferit lui Văduva plicuri cu sume de bani pentru a promova examenele pe care le aveau de susţinut cu aceasta. Plicurile şi banii nu au fost găsite niciodată, procurorul Emil Moţa susţinând că acestea ar fi fost arse, lucru care nu a fost apoi confirmat de expertizele Poliţiei. Pe parcursul procesului, cei mai mulţi dintre studenţi au declarat că ei au dat plicurile unui coleg al lor, care a devenit şi denunţător, aceştia menţionând că nu au convingerea că banii ar fi fost şi daţi către Văduva. La aşa dosar, normal că sentinţa era previzibilă.

Mariana Văduva afirmă că, deocamdată, nu a luat o hotărâre în privinţa solicitării unor despăgubiri, ea menţionând că analizează această posibilitate. Aceasta predă în continuare la Universitatea Constantin Brâncuşi şi spune că, în urma implicării sale în ancheta respectivă, a pierdut nu doar la capitolul "imagine", ci şi la programul de lucru, fiindu-i redus numărul de ore inclusiv după ce instanţa supremă a pronunţat o sentinţă favorabilă ei. "Am putut să văd caracterul unor oameni, să descopăr pe pielea mea că nu tot ce se scrie prin ziare are şi un fundament real, ci, mai degrabă, interesele cuiva. Nici acum, după pronunţarea sentinţei de la instanţa supremă, lucrurile nu s-au schimbat pentru mine pentru că, profesional, Biroul Senatului Universităţii mi-a retras orele de la ID, iar lumea încă gândeşte prin prisma articolelor de presă din anii trecuţi. Evident că analizez posibilitatea de a mă adresa şi eu instanţelor pentru a cere despăgubiri, nu am luat o decizie, timp mai este, cel mai important lucru pentru mine este acela că toate instanţele au decis că nu sunt vinovată şi cred că asta spune multe", afirmă Văduva.

Moţa, eşec după eşec

Eşecul procurorului Emil Moţa în dosarul Văduva nu este primul de care acesta are parte. Cel mai de răsunet dosar al său din perioada în care conducea Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj este cel al salariatelor de la BRD Gorj reţinute de acesta pentru un presupus prejudiciu pe care banca nu l-a reclamat niciodată. Salariatele respective, Maria Bacâtea şi Elena Contoloru, au fost găsite nevinovate ceva mai târziu de către un alt procuror care a preluat dosarul, iar despre ancheta lui Moţa s-a cam ales praful, evident, din lipsă de probe.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: