Martore dificile într-un proces de viol cu o minoră

Judecătorul Gheorghe Gârcu are greaua misiune de a da o sentinţă într-un caz în care un tânăr din Bolboşi este acuzat că, în primăvară, ar fi abuzat de fiica de 7 ani a fostei sale concubine, femeia fiind una care nu ştie prea multă carte, după cum a demonstrat-o şi ieri, în sala de judecată. Ionel Solga a fost arestat preventiv în luna iunie, după ce împotriva sa a fost depusă o plângere la Poliţie de către Maria Ţogoe, mama fetei minore. Tânărul a negat în permanenţă faptele de care este acuzat, de când a intrat după gratii el pierzându-şi şi tatăl, bărbatul spânzurându-se în vară, după ce a văzut că fiul său este anchetat în continuare pentru  viol, deşi l-a considerat tot timpul nevinovat.

Înainte să dea un verdict final, magistratul de caz a dispus o confruntare directă între Maria Ţogoe şi Ioneta Călăpăreanu, cea din urmă fiind o femeie din sat la care mama şi fiica au mers să discute atunci când s-au decis să facă publice acuzaţiile de viol. Cele două au mai fost audiate pe parcursul procesului derulat la Tribunalul Gorj, însă declaraţiile lor se cam băteau cap în cap, reaudierea şi confruntarea fiind esenţiale în condiţiile în care judecătorul nu prea are alte probe la îndemână. Faptele de care este acuzat Solga s-ar fi produs în primăvară, el a fost reclamat în luna iunie, iar medicii legişti nu au găsit probe care să susţină acuzaţiile de viol, declaraţiile celor două femei ţinându-l însă pe inculpat după gratii în toată această perioadă.

Abia a jurat să spună adevărul

La termenul de ieri judecătorul Gârcu a fost nevoit să repete de vreo câteva ori, pe cuvinte, ca la clasa întâi, jurământul pe care martorii îl depun înainte de a fi audiaţi, Maria Ţogoe nereuşind să reţină clasica expresie prin care jură să spună adevărul şi numai adevărul… Femeia aproape că a silabisit cuvintele, nedând impresia că le-a şi înţeles, iar pe parcursul audierilor a făcut pauze mari înainte de rosti câteva vorbe, efortul de gândire fiind vizibil. Ea a fost confruntată cu Călăpăreanu întrucât declaraţiile lor erau contradictorii.

Ţogoe a plecat în luna iunie de la Solga de acasă, după o ceartă, iar pe drum s-a abătut pe la Călăpăreanu, împreună cu fetiţa de şapte ani, din vorbă în vorbă plângându-se de faptul că minora ar fi fost abuzată sexual. Judecătorul a vrut să afle ieri cum a început discuţia respectivă, în ce context şi ce anume a spus şi fetiţa, mai ales că la dosar sunt declaraţii din care reiese că minora râdea atunci când povestea traumele pe care se presupune că le-ar fi trăit. În plus, avocata lui Solga a declarat şi ea la proces că fata nu a fost încă la şcoală, nu are un proces cognitiv dezvoltat, aşa cum au stabilit psihologii, dar a folosit termeni şi expresii demne de un adult, în opinia sa fiind evident că minora ar fi fost învăţată să mintă.

Mai mult, ca să fie convingătoare, cele două femei audiate, au repetat termenii de „viol”, „sex oral” sau „anus” până când li s-a atras atenţia să folosească alte cuvinte şi să vorbească mai mult despre episodul cu momentul începerii confesiunii făcute către Călăpăreanu decât cu ceea ce cred că i s-ar fi întâmplat minorei. Din boxa acuzaţilor, Ionel Solga a negat şi el cât a putut faptul că ar fi comis abuzurile sexuale de care este acuzat, de menţionat fiind însă faptul că, în vară, poliţiştii i-au pus cătuşele tocmai prin gara de la Strehaia, unde aştepta un tren cu care să fugă cât mai departe de casă, el spunând că se ştie nevinovat şi de aceea dorea să se facă nevăzut. Acum este aşteptat un verdict al instanţei, verdict care nu va fi însă definitiv.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: