Măsura jafului

Implementarea cardului de sănătate, chiar dacă se face cu unele probleme, va fi cea mai importantă, poate singura performanţă a guvernului Ponta. În sănătate s-a furat enorm în ultimii 25 de ani. Iar cardul de sănătate nu doar că va limita jaful, dar va arăta şi dimensiunea furturilor de până acum.

Să vă povestesc doar câteva metode de furat bani din sănătate, aflate fie de la televizor, fie din sistemul medical. Păi să începem cu medicii de familie. O gorjeancă a avut curiozitatea să îşi ceară de la CJAS istoricul medical din ultimii cinci ani. A aflat cu stupoare că, deşi nu călcase pe la medic, pe numele ei au fost decontate servicii medicale pentru o grămadă de boli de care nici măcar nu a auzit. Nu spun că toţi medicii de familie au decontat consultaţii fictive, dar intuiesc că majoritatea.

Mai există o mafie a îngrijirilor la domiciliu. Firme autorizate în acest sens află de la primării numele şi domiciliul bătrânilor singuri, care potrivit legii au dreptul la asistenţă medicală gratuită acasă. Bandiţii trec o singură dată pe la bieţii oameni, le iau semnătura şi apoi decontează servicii pe numele lor până mor. Să nu uităm şi marile lanţuri de farmacii, care au decontat apă chioară la preţ de medicamente pentru cancer, pentru pacienţi reali sau inventaţi. Poate se mai fură cât de cât şi în spitalele publice, dar marile jafuri sunt în zona privată din sistemul sanitar.

Da, distribuirea cardurilor din sănătate a fost problematică. Nu toţi le-am primit la timp, dar şi dacă le-am primit, cinci luni nu ne-a interesat să le activăm. Iar acum ne plângem să sunt cozi, că se blochează sistemul informatic. O fi şi vina sistemului, dar şi românul prea lasă întotdeauna totul pe ultima zi.

Am văzut că şefa PNL, Alina Gorghiu, a cerut demiterea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, din cauza acestor disfuncţionalităţi. Mi-ar fi ruşine să deschid gura, câtă vreme liberalii au tăcut când ministrul lui Eugen Nicolăescu a amânat ani la rând implementarea acestui sistem anti-furt. La fel şi pedeliştii, şi pesediştii mai înainte. Acest Bănicioiu a avut curajul să pornească maşinăria care va stopa cel mai mare jaf din ultimii 25 de ani. Dacă pentru asta va fi demis, înseamnă că mafia va învinge.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: