Mausoleul din Târgu Jiu, restaurat în anul Centenarului

Autoritățile din Gorj continuă să vorbească despre restaurarea Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu din Piaţa Prefecturii. Aici se află osemintele eroinei. „S-a obținut pentru prima etapă a proiectului de restaurare și avizul de la Ministerul Culturii, urmează etapa a doua, proiectul în detaliu. După ce avizul ajunge fizic la Primăria Târgu Jiu, vom depune un dosar pentru finanțare prin Programul Național de Restaurare”, a spus viceprimarul Adrian Tudor. Valoarea estimată în acest moment este un milion de lei noi.

Viceprimarul din Târgu Jiu vrea ca fondurile pentru restaurare să fie prinse și în bugetul local. „Nu știm cât va dura pe programul național de restaurare, propun să avem banii prevăzuți și în lista de investiții. Va fi o licitație, nu orice firmă poate să intervină la acest monument”. Viceprimarul a spus că va fi reconstituită inclusiv crucea care făcea parte inițial din monument, dar a fost îndepărtată de comuniști.

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu este amplasat în Piața Victoriei din Târgu Jiu. Este un sarcofag sculptat din piatră – opera celebrei sculptorițe Milița Pătrașcu. Faptele de vitejie ale Eroinei sunt prezentate pe cele patru fețe vizibile ale sarcofagului: de la scene rurale cu mediul din care provenea Ecaterina Teodoroiu, până la suita de cercetași care o însoțea și apoi lupta pe front și căderea sa eroică. (A.A.)

Vizualizări: 346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: