MEC a început căutarea de manageri privaţi pentru companiile de stat

Ministerul Economiei va lansa la 1 octombrie licitaţia pentru alegerea unei firme de consultanţă care să ajute funcţionarii ministerului în alegerea unor manageri privaţi la companiile de stat. Ministerul pune la bătaie 120.000 de euro pentru firma de consultanţă. Lista cu numele companiilor de stat care vor avea management privat de la 1 februarie 2012 nu a fost finalizată. Deocamdată nu se ştie dacă pe listă vor fi 5-7 companii cât a propus FMI sau 15 companii cât doreşte ministerul, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din MEC

Ministerul Economiei a publicat ieri normele cu ajutorul cărora va da companiile de stat pe mâna unor manageri privaţi. În primă fază, la 1 octombrie are loc o licitaţi pentru alegerea unui consultant care să ajute la selecţia firmelor de „executive search”, adică a firmelor care vor face efectiv înlocuirea actualilor manageri cu profesionişti care au experienţă în mediul privat.

Ministrul alege din mai multe propuneri

Bugetul de care dispune ministerul pentru alegerea consultantului este de 120.000 de euro. Bugetul este unul mic având în vedere tarifele practicate de consultanţi, dar va fi suplimentat anul viitor prin parteneriate ale ministerului cu firmele care urmează să treacă la management privat.

„Consultantul trebuie să ne ajute să elaborăm caietul de sarcini pentru selecţia firmelor de executive search care se vor ocupa de recrutarea efectivă, iar pentru acest lucru trebuie să ştim ce informaţii este bine să le dăm şi ce informaţii nu trebuie să le dăm headhunterilor. În plus, cel care ne va asista pe parcursul procesului ne va spune şi elementele esenţiale pe care trebuie să le urmărim în interviurile finale. Până la urmă, ministrul trebuie să aleagă din cei 4-5 manageri propuşi de headhunteri o persoană pe care o consideră potrivită şi pe care să o numească director general prin ordin de ministru, iar apoi să fie validată şi de membrii CA”, au mai spus reprezentanţii ministerului pentru Ziarul Financiar.

15 companii de stat în primul lot

Lista finală a companiilor pentru care se caută manageri privaţi nu a fost finalizată. "Va fi un pachet consistent, cu companii interesante, pe care îl va prezenta în cel mai scurt timp ministrul, premierul sau preşedintele. Lista finală nu este făcută încă pentru că noi lucrăm în baza unui acord - cadru şi nu ştim exact dacă vor fi 5 sau 15 companii în primul lot. Asta nu înseamnă că dacă începem anul ăsta cu 5 companii sau 7, cât ne-a spus FMI-ul, nu le vom include pe toate, dacă vom putea. Cert este că ne-am propus în primă fază, un pachet de 15 companii, cât am prins în buget", au mai spus reprezentanţii ministerului pentru Ziarul Financiar.

Ei au spus că firmele propuse de FMI nu vor fi pe lista primelor companii care vor avea schimbări la nivel de management. Mai precis, pe listă nu vor fi companii strategice precum Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica, au mai spus oficialii MEC.

TERMENE

Pe 1 octombrie se va lansa licitaţia pentru selectarea firmelor de headhunting care vor recruta manageri din privat pentru companiile de stat.
Noii manageri vor putea să analizeze bugetele companiilor de stat înainte ca acestea să fie aprobate de Guvern. Până în luna februarie se vor numi primii manageri "privaţi" la companiile de stat.

PIERDERI

Cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 mld. euro, dar nu au înregistrat profit, pierderile totale ale acestor coloşi ridicându-se la aproape 500 mil. euro. MEC a anunţat că managementul privat va fi aplicat atât companiilor cu pierderi, cât şi celor profitabile.

TARIF

Un headhunter primeşte, în medie, un procent de 30% din salariul anual brut al managerului plasat, astfel că tarifele lor ajung adesea la 50.000- 60.000 de euro pentru fiecare recrutare, principalul lor atu fiind reprezentat de relaţiile şi "prieteniile" pe care şi le-au consolidat de-a lungul timpului cu cei mai importanţi oameni din business.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: