Medic: Nedecontarea cezarienei va creşte numărul naşterilor normale

Intenţia Ministerului Sănătăţii de a taxa femeile care vor naşte prin cezariană este văzută cu ochi buni de către medicii ginecologici din Gorj. Vasile Stănculete consideră că în acest fel pacientele îşi vor asuma responsabilitatea şi nu vor mai arunca vina pe medic în cazul în care apar complicaţii. Ba mai mult, este convins că nedecontarea cezarienei va creşte numărul naşterilor normale. Anul trecut, la Spitalul Judeţean Târgu Jiu au fost aduşi pe lume aproximativ 1500 de copii prin operaţii de cezariană.

Gorjencele care vor naşte prin cezariană începând cu luna martie vor trebui să plătească în cazul în care serviciul medical va fi unul la cerere, nu unul în caz de urgenţă. Pentru o astfel de operaţie, în momentul de faţă, Casa de Asigurări de Sănătate Gorj plăteşte între 1400-1500 de lei în funcţie de spital. Cele mai multe operaţii de cezariană sunt efectuate la nivelul Spitalului Judeţean Târgu Jiu. „Pe parcursul anului trecut şi până la ora actuală, la Spitalul Judeţean Târgu Jiu au fost efectuate 1444 de operaţii de cezariană. Se intenţionează ca odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, acest tip de naştere să nu mai fie decontat de stat doar dacă medicul consideră că este necesară şi nu pacienta. Spitalele nu vor pierde fonduri în condiţiile în care nu se va mai deconta cezariana întrucât se vor deconta naşterile normale”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj. 

„Cezariana e la modă, numai amărâtele nasc normal”

Medicii ginecologii din Gorj recunosc că indicaţiile privind efectuarea operaţiei de cezariană nu sunt respectate. Vasile Stănculete, medic, spune că pacientele îşi vor asuma responsabilitatea în condiţiile în care vor fi taxate. „Plata cezarienei este o chestiune normală. Indicaţiile de cezariană sunt foarte clare, dar nu s-au mai respectat în ultimul timp. Cele mai multe cezariene se făceau pe şuştache, iar dacă totul mergea bine nu era nici o problemă, însă dacă apăreau complicaţii medicii ginecologi erau târâţi prin tribunale însă nimeni nu mai recunoştea că ţi-a cerut să faci cezariană. În condiţiile în care se va taxa operaţia de cezariană, pacienta îşi asumă toate riscurile, îşi asumă responsabilitatea. Riscurile postoperatorii pentru o cezariană sunt de 10 ori mai mari decât la o naştere normală”, a declarat Vasile Stănculete.

Acesta a mai precizat că operaţia de cezariană este tot mai solicitată în ultima perioadă. „Operaţia de cezariană este la modă, acum numai amărâtele mai nasc normal. Toate vedetele, toate tinerele fac cezariană pe banii statului. Când vor şti că trebuie să plătească o taxă din start se va reduce numărul operaţiilor de cezariană şi vor creşte naşterile normale”, a menţionat Stănculete.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: