Medicamente cu insulină retrase de pe piaţă

Două dintre cele mai importante medicamente folosite de bolnavii de diabet din Gorj au fost retrase de pe piaţă de firma producătoare. Este vorba despre Levemir şi Novomix FLEXPEN, ambele produse de Nova Nordisk din Danemarca.  Lucreţia Pârcălăboiu, medic la Secţia de Diabet a Spitalului Târgu-Jiu, a declarat că aceste schimbări vor bulversa pacienţii şi se aşteaptă la multe nemulţumiri. Pacienţii dependenţi de insulină au oricum mari probleme pentru că insulina se găseşte tot mai rar în farmacii.

Retragerea acestor medicamente aduce după sine schimbarea tratamentului folosit de majoritatea pacienţilor. „Aceste medicamente se importă în continuare. Din câte ştiu eu nu vor distribuitorii să le mai ia de la importator pentru că nu le mai convine preţul la care este oferit produsul. Ele sunt pe lista medicamentelor gratuite şi compensate dar nu sunt aduse de distribuitori către farmacii din cauza marjei de profit care le revine lor.  Părerea mea este că această situaţie are legătură de preţul medicamentului”, a declarat Daniel Bondoc, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Bolnavii dependenţi de insulină, din nou la analize

Cei mai afectaţi de faptul că două dintre cele mai bune medicamente folosite în bolile de diabet sunt cei peste 500 de pacienţi trataţi cu insulină din judeţul Gorj, care vor trebui să-şi refacă reţetele şi dozele de insulină administrată. „Toţi aceşti oameni vor trebui să revină la noi pentru a le stabilii noile doze de insulină. Este destul de greu să facem acest lucru pentru că presupune timp. Ca să vedem ce cantitate de insulină este necesară fiecărui individ trebuie să urmărim pacientul o vreme, iar fiecare reacţionează diferit la tratamentele medicamentoase. Cele două medicamente retrase de pe piaţa românească, din punctul meu de vedere erau unele dintre cele mai bune în tratamentul bolnavilor de diabet”, a declarat Lucreţia Pârcălăboiu, medic endocrinolog.

O altă cauză pentru care cele două medicamente nu vor mai fi pe piaţa din ţara noastră ar putea fi refuzul firmei din Danemarca de a ne mai distribuii aceste medicamente, din cauza neînţelegerilor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Cum să ne mai aducă această firmă medicamentele dacă ei un an întreg nu au primit niciun ban de la Casa Naţională de Sănătate. Probabil nu au mai acceptat această situaţie”, declară Sanda Dumitraşcu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Gorj

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: