Memorandumul pentru CEO, aprobat. Boza: Este un balon mare de oxigen

Veste bună pentru Complexul Energetic Oltenia. Guvernul a aprobat un Memorandum prin care compania ar putea fi sprijinită de stat în vederea susţinerii costurilor pentru certificatele de dioxid de carbon. „Este un balon mare de oxigen şi un pas înainte pentru companie”, a comentat Sorin Boza, managerul CEO.

Preţul unui certificat de CO2 a depăşit deja 23 de euro, iar compania ar putea înregistra pierderi serioase fără să fie sprijinită de stat. „Memorandumul respectiv a fost aprobat. Presupune mandatarea reprezentanţilor Ministerului Energiei şi ai Complexului Energetic Oltenia SA să poarte discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene astfel încât să fie identificate soluţiile financiare”, a anunţat Vasile Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Memorandumul depus la Guvern reprezintă documentul prin care Guvernul ia act de problema creşterii preţurilor certificatelor de CO2 şi de impactul acestora în activitatea CEO, dar şi asupra securităţii energetice naţionale. Guvernul susţine şi este de acord cu instituirea unor mecanisme financiare pentru compensarea deficitului de certificate de CO2 al CEO. În acest moment sunt identificate câteva mecanisme financiare, dar înainte de a fi aprobate şi aplicate, acestea trebuie agreate cu Comisia Europeană, memorandumul fiind documentul formal prin care aceste discuţii vor demara imediat. „Cred că este un balon de oxigen, un mare pas înainte pentru Complexul Energetic Oltenia şi vreau să le mulţumesc tuturor celor ce au lucrat ca acest memorandum să fie aprobat”, a fost mesajul lui Sorin Boza, managerul CEO. „Costurile cu certificatele ne afectează groaznic, au ajuns 25 de euro acum, de la 8 euro anul trecut. Comisia Europeană estima acum trei ani că certificatele vor ajunge anul acesta la 15-16 euro, la 25 de euro se preconiza că vor ajunge abia în 2026. Dar am găsit soluţii pentru ca acest cost să fie suportabil, pe care le vom propune direcţiilor generale din Comisia Europeană. Va fi greu dacă nu facem ceva. Riscăm să ajungem iar pe pierdere”, a declarat, pentru news.ro, Sorin Boza.

Parlamentarii care au lucrat la acest document întăresc şi ei ideea că producătorul de energie are nevoie de susţinere mai mult ca oricând în această perioadă. „Să sperăm că soluţiile vor fi uşor de identificat şi eficiente pentru Complexul Energetic Oltenia, iar compania târgujiană va putea rămâne de bază în Sistemul Energetic Naţional. CEO are nevoie de subvenţii pentru certificatele de CO2 mai mult ca niciodată, la fel cum are Sistemul Energetic Naţional iarna nevoie de energia pe cărbune”, a fost reacţia senatorului Florin Cârciumaru.

Vizualizări: 3,919

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: