Meteorul a rămas fără ghiuluri

Decizia Guvernului de a modifica legislaţia în baza căreia sunt acordate diferite tipuri de ajutor social a lăsat unul din cele mai bogate cartiere ale oraşului fără …ghiuluri.

Una din cele mai de preţ bogăţii ale zonei a dispărut acum, romii de aici aflând că nu li se mai dă nici un leu de la stat dacă sunt posesori ai unor astfel de bijuterii. „Nu am nimic, nici ghiul, nici salbă, nimic, nimic. Nici haină de blană, uite, umblu cu flanelul ăsta pe mine şi chiar dacă stăm într-un palat tremurăm de frig în el că nu avem bani cu ce să mai plătim. Căşile ni le-am făcut pe vremea lui Ceauşescu, că cu ăştia de acum nu mai avem nici după ce să bem apă. Taie ajutoare, taie pensii, taie tot”, spune una dintre ţigăncile din Meteor. Fără ghiuluri la mână şi lanţuri la gât sunt mai toate vecinele sale, care se dau mai sărace ca niciodată. „Când nu aveam palatele era mai bine, că mergeam cu căruţele, opream prin sate, luam câte-o raţă sau găină şi făceam mâncare bună. Acum degeaba avem palatele că stăm înfofoliţi în ele că nu avem cu ce să le încălzim. Ajutoare nu ni se mai dau, bani nu mai sunt, criza e tot mai mare”, spune femeia.

Guvernul a modificat legislaţia cu privire la modul în care sunt acordate unele ajutoare sociale, posesorii unor bijuterii de peste 100 de grame, obiecte de cristal, blănuri, aparatură electronică sau chiar autoturisme cu vechime sub 10 ani fiind din start tăiaţi la acordarea venitului minim garantat. Actualul guvern a decis să taie ajutoarele sociale şi celor care nu îşi achită impozitele şi taxele locale, prin Meteor vestea neajungând încă. În schimb, la Bâlteni, primarul Vasile Vlăduleanu spune că nu mai are nici un asistat social care să nu îşi fi achitat dările către stat. „Ei au aflat de lucrul acesta şi au venit să mă întrebe încă de la începutul anului. Am făcut şedinţe cu ei pe sate şi le-am spus că nu e vreunul dintre ei care să aibă de plătit mai mult de 150 de lei. Asta e chiar mai puţin decât încasează ei de la stat pe o lună şi atunci şi-au făcut nişte clacule şi le-a venit mai uşor să plătească. Nu am pe nimeni în comună acum care să nu fi achitat impozitele. Răi platnici s-ar putea să devină cei cu pensii mai mari, care nu beneficiază de astfel de ajutoare. Cei care au însă de luat bani de la stat au venit şi au achitat totul, ca să ştie că nu li se taie ajutoarele. E pentru prima dată când mi se întâmplă aşa ceva”, spune primarul.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: