Micii târgujieni, atraşi de jucăriile periculoase

Pistoalele cu bile sau capse, jucăriile cu părţi mici detaşabile, jucăriile de pluş sau jucăriile de tip yo-yo sunt doar câteva dintre jucăriile considerate periculoase de inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Gorj. Inspectorii avertizează părinţii să nu le mai cumpere astfel de jucării micuţilor în timp ce comercianţii riscă amenzi grele în cazul în care sunt descoperiţi că vând astfel de produse.

Jucăriile periculoase sunt printre cele care prind cel mai bine în rândul şcolarilor şi preşcolarilor gorjeni şi cum decembrie este luna cadourilor, părinţii nu mai iau în calcul şi cumpără jucării ce pot fi adevărate pericole pentru micuţi. Numai până în prezent, inspectorii OPC Gorj au verificat zece operatori economici, dintre care cinci au fost şi sancţionaţi cu suma de 1.600 de lei.

Inspectorii spun însă că în Târgu Jiu sunt tot mai puţine magazine specializate în comercializarea jucăriilor. „Operatorii economici au fost sancţionaţi în special din cauza lipsei etichetelor, a preţurilor şi a precizărilor privind grupa de vârstă. Până în prezent nu am identificat jucării periculoase, deşi avem o listă întocmită. În cazul în care sunt descoperite la comercializare astfel de jucării, obligaţia noastră este să le oprim de la vânzare şi să solicităm restituirea lor către producător. Din păcate sunt foarte multe chinezării cărora nu le putem face faţă”, a declarat Mihaela Răducan, comisar şef în cadrul OPC Gorj.

Fardurile pentru fetiţe nu sunt recomandate

Lista jucăriilor periculoase începe de la jucăriile cu vârfuri tăioase, ascuţite, pistoale cu bile sau capse, jucăriile cu părţi mici care pot fi cu uşurinţă înghiţite, jucăriile al căror pluş se smulge uşor, fardurile de jucărie şi se termină cu jucăriile de tip yo-yo cu care copii se pot sufoca foarte simplu. „Este vorba de acel gen de jucării din gelatină care se lungesc foarte mult şi cu care copii se pot ştrangula. De asemenea, fardurile pentru fetiţe fac parte din categoria jucăriilor periculoase”, a declarat Mihaela Răducan.

În tot acest timp, foarte multe dintre magazinele sau tarabele din centrul oraşului sunt pline cu tot felul de jucării. Comercianţii dau din umeri şi spun că inspectorii OPC exagerează, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au fost chiar amendaţi. „Mi-au spus că jucăriile mele sunt mai periculoase decât cârnaţii din magazin. Nu se poate aşa ceva, ce rău să facă nişte jucării după ce că dăm o grămadă de bani pe chirie aici, mai vin şi ei cu amenzi. Eu vând jucării de astea de câţiva ani, dar mi-au dat amendă de 10 milioane acum recent. Mă gândesc serios să renunţ la afacere asta cu jucării”, a declarat Marin Iordache, comerciant.

Cei care ar trebui să se gândească de două ori înainte să cumpere sau nu o jucărie sunt părinţii însă aceştia iau de puţine ori în calul avertizările inspectorilor. „Încercăm să nu cumpărăm jucării de astea care sunt periculoase, cum sunt pistoalele cu bile şi ne axăm în special pe păpuşi sau maşinuţe. Astea periculoase se cunosc”, a declarat Ionela Ciobanu, părinte.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: