Microcarierele dau bătăi de cap SNLO-ului

Apariţia peste noapte a tot mai multe microcariere în judeţul Gorj dau mari bătăi de cap atât primarilor din localităţile respective cât şi SNLO-ului. Unul dintre primarii revoltaţi este Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşi iar cea mai nouă astfel de microcarieră a apărut cu puţin timp în urmă în comună aparţinând lui Năstase Cârligeru, administratorul firmei Roviatrans.  Aceasta nu este însă singura, alte astfel de firme fiind postate pe site-ul Agenţiei de Mediu Gorj solicitând aviz de mediu pentru începerea exploatării.

Zeci de astfel de microcariere au apărut în ultimul timp în judeţul Gorj şi mai cu seamă în comuna Slivileşti, lucru care îl nemulţumeşte pe primarul comunei însă care este neputincios având în vedere că privatizaţii vin cu toate documentele în ordine şi locuitorii le închiriază terenurile spre a fi exploatate. „Aşa s-a ajuns, ce să fac eu dacă ăştia cu 20 de oameni reuşesc să facă ce nu face statul. Sunt deja două microcariere în comună şi acum am înţeles că mai vine unu Cârligeru să mai facă una. Ăştia au utilaje şi de vreo doi ani vin pe aici să se intereseze. Culmea este că tot statul le dă aprobări, ei vin cu avize de la Bucureşti, tot din minerit, mai ia şi de aici de la Mediu şi gata încep să sape”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti.

Interesul oamenilor de afaceri nu este unul nefondat pentru această zonă pentru că, după cum spune însuşi primarul localităţii, există o multitudine de zvonuri cum că în zonă ar exista foarte multe avantaje de subteran, mult fier vechi. „Păi dacă vin aşa încontinuu de ani de zile să exploateze, sunt tot felul de zvonuri că ar fi fier vechi, cărbune”, a declarat Sorin Bucurescu.

Pe de altă parte, micii afacerişti se plâng de multitudinea de aprobări de care au nevoie pentru o astfel de microcarieră însă spun că asta nu îi opreşte din drum şi că vor merge mai departe chiar dacă îi supără pe cei de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. „Cei de la SNLO au venit contra noastră la licitaţie şi până la urmă am reuşit să obţinem aprobarea. Pe noi privaţii, statul nu ne ajută chiar deloc din contră ne sufocă cu atâtea acte. Însă chiar şi aşa nu putem sta noi privaţii pe margine că aşa vor unii. Trebuie să le scoatem comunismul din cap unora şi să ne lase să ne desfăşurăm activitatea legal. Ceea ce intenţionez să fac în satul Miculeşti din Slivileşti este un plan major şi am de gând să mai depun şi alte perimetre”, a declarat Năstase Cârligeru, administrator Roviatrans SRL.

Burlan: Aceste firme vin, exploatează şi apoi noi reparăm ce strică

Pe de altă parte, directorul SNLO, Daniel Burlan, susţine că aceste firme ocazionale lasă amprentă negativă asupra mediului şi că de cele mai multe ori îşi desfăşoară activitatea în mod ilegal. „Noi o să acceptăm întotdeauna concurenţa loială care se realizează pe aceleaşi fundamente ca ale noastre. Ceea ce fac ele este ilegal pentru că după ce termină de exploatat un teren ele pleacă şi lasă în urma lor gropi iar obligaţia de a reface perimetrul ne revine nouă. Nu ştiu ce garanţii depun aceste firme”, a declarat Daniel Burlan. Chiar şi aşa, directorul SNLO susţine că aceste firme afectează oarecum bugetul SNLO prin faptul că distribuie cărbune la un preţ mult mai mic ca al lor. „Da ne afectează oarecum pentru că preţul lor de cost este mult mai mic neavând utilaje, salarii mult mai puţine de plătit şi altele”, a precizat acesta.

Vestea bună pentru SNLO este că odată cu intrarea în ELECTRA aceste firme nu o să mai poată vine cărbune decât la termocentralele din ţară.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: