Drumurile judeţului, abandonate de drumari

Primii fulgi căzuţi ieri pe meleagurile Gorjului au adus cu ei şi primele probleme în special pentru şoferi, autorităţile declarând, ca de fiecare dată, că sunt pregătite să intervină. Drumarii şi-au făcut treaba în special pe drumurile naţionale, prin sate şi comune, în special în zonele montane, iarna fiind una autentică, puţine fiind locurile în care stratul de omăt a fost deranjat de câteva lopeţi de nisip şi, eventual, sare.

Stratul de zăpadă măsura ieri între câţiva centimetri la Târgu Jiu şi 20 de centimetri la Rânca, drumul de acces spre staţiune fiind acoperit cu zăpadă  şi gheaţă, accesul fiind posibil doar pentru maşini echipate corespunzător. Drumul era atât de alb în zona radioreleului încât, la un moment dat, în „marea albă” formată în vârfului muntelui se mai vedea doar indicatorul prin care şoferii erau anunţaţi că au nevoie de lanţuri şi cauciucuri de iarnă. Ninsoarea a adus bucurie, în schimb, pentru cabanieri, care acum pot să anunţe bucuroşi că au zăpadă  pentru sărbătorile care se apropie. „Ne sună turiştii şi ne întreabă cum e cu zăpada. Acum putem să le spunem că e un strat de 20 cm şi până la Crăciun sigur va mai ninge. Ce e acum e doar începutul din ceea ce se anunţă”, spune Camelia Dănescu, administratorul unei pensiuni din Rânca.

Deşi spre staţiune urcă puţine maşini în timpul săptămânii, utilaje ale Secţiei Drumurilor Naţionale Gorj au acţionat pe parcursul zilei atât pe traseul dintre Rânca şi Novaci, precum şi pe restul drumurilor naţionale din Gorj, inclusiv în Defileul Jiului, fără a fi înregistrate evenimente nedorite, conform directorului Dumitru Leuştean. Şoferii au fost nevoiţi, în schimb, să circule cu cel mult 40 km/h pe drumurile judeţene şi comunale din localităţile submontane ale judeţului, unii şoferi ajungând cu maşinile în şanţ, în special din cauza zăpezii de pe carosabil. Un autobuz cu pasageri a derapat, de asemenea, pe o coastă din localitatea Muşeteşti, dar nicio persoană nu a fost rănită. La Săcelu, proprietarul unui Logan luat de câteva săptămâni a ajuns cu el într-un şanţ adânc de aproape un metru, acesta spunând că, într-o curbă, altcineva a încercat să-i taie calea, el încercând să îl evite. L-a evitat până a ajuns în şanţ, norocul lui fiind cu câţiva localnici care au pus umărul şi au scos maşina înainte de a se răsturna.

Autorităţile aşteaptă să ningă ca lumea

Diferite persoane echipate cu lopeţi în mână puteau fi observate ieri împrăştiind manual nisip în special în zonele de coastă, maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă putând să circule cu viteză redusă. Pe o coastă de la Muşeteşti şoferul unui Logan şi-a pus soţia şi un prieten să îi împingă maşina pentru a nu bloca tot drumul. „De asta plătim taxe şi rovignete, ca să ne împingem noi maşinile. Am cauciucuri de iarnă, nu pot să îmi spună că nu sunt echipat. Ei nu şi-au făcut treaba”, a spus şoferul, dând vina pe cei de la Drumurile Judeţene.

Drumarii şi câteva utilaje au intervenit, pe parcursul zilei, şi la Târgu Jiu, unde stratul de zăpadă este de doar câţiva centimetri, ninsoarea necreând probleme în trafic. Directorul SC Edilitara Publica SA, Alexandru Zaharia, societate a Primăriei Târgu Jiu, a menţionat că ninsori mai abundente sunt aşteptate pentru joi, acesta dând asigurări că există suficiente utilaje şi personal la nivel de municipiu pentru a nu se crea probleme în trafic.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: