Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Mii de doze de vaccin vor fi distruse la DSP Gorj

Procentul gorjenilor care aleg să se protejeze de gripă cu ajutorul vaccinului a scăzut constant în ultimii ani. Încă de pe acum se pare că şi la sfârşitul acestui sezon rece, mii de doze de vaccin vor fi distruse din cauză că vor rămâne nefolosite. Din cele aproximativ 10.000 de doze de vaccin primite de Direcţia de Sănătate Publică Gorj, doar jumătate au fost utilizate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj aşteaptă a treia tranşă de vaccin antigripal până la sfârşitul acestei săptămâni. Este vorba despre 6000 de doze de vaccin. „Sperăm ca în aceste zile să primim a treia doză de vaccin antigripal. Până în momentul de faţă, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a primit circa 10.000 de doze de vaccin, în primele două tranşe”, a declarat Elena Sfârlează, directorul adjunct al DSP Gorj.

Din cele 10.000 de doze de vaccin antigripal repartizate, doar jumătate au fost folosite. „Până în prezent, avem vaccinate 5000 de persoane, bolnavi cronici, copii instituţionalizaţi, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavi cu diabet zaharat şi neoplasm”, a mai precizat Elena Sfârlează. Deşi numărul de doze repartizate Gorjului de către Ministerul Sănătăţii este foarte mare, oamenii sunt reticenţi la vaccinare. Cei mai mulţi spun că se tem de efecte adverse. „Nu sunt de acord cu vaccinarea pentru că nu vreau să suport efecte adverse. Eu şi familia mea ne întărim imunitatea în alt mod: mâncăm multă ceapă şi mult usturoi, bem ceaiuri din plante şi evităm mâncarea fast-food. De când ţinem regimul ăsta nu am mai răcit serios, cam de vreo trei ani. Ultima oară când am răcit tare a fost în perioada în care se crease isteria cu gripa porcină şi m-am speriat groaznic”, a declarat Adela Moduran.

Medicii de familie spun că îşi cunosc foarte bine pacienţii care se vaccinează antigripal pentru că sunt aceleaşi persoane de ani de zile. De regulă, cei care au încredere în vaccinul antigripal sunt bătrânii care nu se tem să-l facă în fiecare iarnă.

E bine de ştiut

 Specialiştii din sănătate spun că vaccinul reduce cu 70-90% riscul de a contracta virusuri gripale întrucât conţine particule inactivate acestor virusuri, care doar declanşează un răspuns imunitar din partea organismului, nefiind capabil să producă îmbolnăvirea. Compoziţia vaccinului diferă de la un an la altul, în funcţie de tulpinile de gripă care circulă în sezonul respectiv. Vaccinul este indicat în mod deosebit unor categorii mai predispuse la îmbolnăvire: bătrânii, copiii, persoanele cu boli cronice (astm bronşic, diabet, boli cardiovasculare), persoanele care iau medicamente ce slăbesc imunitatea (bolnavii cu cancer sau cu HIV/SIDA), gravidele şi personalul medical. În lipsa vaccinului, copiii şi bătrânii pot face complicaţii precum bronşita şi pneumonia. Trebuie amintit faptul că vaccinul nu protejează de viroze respiratorii şi nu se poate administra bebeluşilor mai mici de şase luni. Vaccinul antigripal poate avea reacţii adverse: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi vărsături. Ele ar trebui să dispară după cel mult 48 de ore.

DISTRUGERE

Dozele de vaccin antigripal care vor rămâne în stocuri vor fi distruse la sfârşitul sezonului rece. Campania de vaccinare antigripală derulată de către Ministerul Sănătăţii se desfăşoară prin intermediul medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.  

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: