Mii de locuri pentru clasa I în şcolile din Gorj

Părinţii care vor să îşi înscrie copiii în clasa I nu trebuie să fie îngrijoraţi, anunţă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Pentru anul şcolar 2011-2012 sunt disponibile 3.690 de locuri la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ.

Fuga după un loc în clasa I a început încă din toamna anului trecut. Situaţia a culminat în ultimele zile, când zeci de părinţi au făcut o noapte albă pentru a prinde un loc pentru cei mici la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu, care oferea doar 50 de locuri. Prestigiul unei şcoli este pe primul loc în opţiunile părinţilor. Aşa se face că la unele unităţi locurile s-au epuizat, altele sunt în curs de epuizare, iar la altele acestea nici nu au fost demarate. Conducerea IŞJ Gorj le transmite părinţilor să nu se impacienteze din cauza situaţiei create la nivelul Colegiului Naţional „Spiru Haret”. „În anul şcolar 2011- 2012 în Gorj sunt disponibile 3.620 de locuri, nu sunt probleme, sunt locuri pentru toţi copiii. Situaţia de la Colegiului Naţional «Spiru Haret» a fost din cauza renumelui acestei şcoli”, menţionează Justin Paralescu, inspector şcolar general.

Prestigiul şcolii, la putere

În timp ce la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” locuirile sunt aproape epuizate, la Şcoala Generală „Voievod Litovoi” nu s-au demarat încă înscrierile. „Înscrierile la noi la şcoală au început din luna octombrie şi se derulează în fiecare zi. Se fac înscrieri pentru cele cinci clase. Ave un număr total de 150 de locuri şi încă mai sunt locuri libere şi mai aşteptăm doritori. Încercăm să nu refuzăm cereri şi să găsim locuri pentru toţi”, spune Lelia Stângă, director adjunct în cadrul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”.

Până la această oră peste 130 de dosare au fost depuse la această unitate, care oferă 150 de locuri. Cei care vor să îşi îndrepte copiii spre Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” trebuie să ştie că pentru anul 2011-2012 se va realiza o singură clasă de muzică. „Pentru anul viitor ne-am propus să realizăm o clasă de muzică. Până acum s-au înscris deja 15 elevi, iar dacă vom primi mai multe cereri o să realizăm şi o clasă de cultură generală”, menţionează Aurelia Savu, directorul acestei unităţi de învăţământ.

La polul opus se află însă Şcoala Generală „Voievod Litovoi”, unde populaţia şcolară predominantă este de etnie romă. După spusele directorului acestei şcoli, aici părinţii vin să îşi înscrie copiii şi după 15 septembrie. „Noi îi avem în evidenţă clară pe copiii de clasa I. Părinţii vin şi după începerea anului şcolar să îi înscrie. Anul trecut s-a întâmplat la fel. În prima fază am avut 28 de copii, iar după ce a început şcoala au mai venit 54. Chiar dacă vin şi aşa târziu, noi nu putem să-i refuzăm”, explică Ion Săvulea, directorul Şcolii Generale „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: