Mii de mineri vor afla azi dacă banii lor ajung la sindicate

Complexul Energetic Oltenia a reţinut ieri cotizaţiile pe statul de plată pentru circa 4000 de persoane, spun surse sindicale. Deşi Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) are aproape 18.000 de membri, conducerea a oprit banii doar celor care au depus cererea personal, cu buletinul în mână. Aceasta era informaţia la prânz, pentru că până la sfârşitul zilei semnalele erau că sindicatele nu vor primi niciun leu. Dacă s-au reţinut sau nu cotizaţiile pe stat se va şti cu exactitate astăzi, când fişele de salarii vor ajunge la oameni.

Mii de mineri care au semnat cereri prin care sunt de acord să li se reţină cotizaţia sindicală pe stat sunt bătaia de joc a conducerii Complexului Energetic Oltenia. După ce au tot schimbat procedura de acordare a cotizaţiei, chiar şi în prezenţa unei decizii a instanţei, conducerea complexului nu a luat în considerare angajamentelor oamenilor. Iniţial, compania a cerut ca fiecare persoană să-şi dea acordul pentru reţinerea sindicală, apoi au vrut ca pe acea cerere să fie trecut CNP, dar şi contul sindicatului la care este afiliat. Sindicaliştii au strâns aceste cereri şi le-au depus la  CE Oltenia. În total, semnaseră cererile circa 70% din membrii de sindicat. Înainte cu o zi de sfârşirea procedurii de strângere a cererilor, CE Oltenia a revenit cu o nouă condiţie. Cererile să fie depuse personal de salariat şi să prezinte şi buletinul.

O nouă sentinţă, astăzi

Din cei 18.000 de oameni, doar 4.000 au respectat şi ultima condiţie. Fiecare sindicat va primi banii pentru câteva sute de persoane. Mai puţin Sindicatul Energia Rovinari, care nu a făcut demersuri pentru a strânge cereri. Liderul sindical Constantin Mitrescu a considerat că administraţia cere documente pe care liderii de sindicat le-au mai depus. În plus, astăzi, 10 octombrie, se va da rezoluţia în procesul de la Curtea de Apel Craiova în ceea ce priveşte problema cotizaţiilor.

Surse spun că nici sindicatul condus de Adrian Marciuc nu va primi un ban, deoarece nu a mai avut timp să se adapteze la solicitările schimbate ale administraţiei. La Peşteana, potrivit spuselor liderului Dan Pârvulescu, angajaţii au mers personal cu cererile, astfel că banii ar trebui să apară în cont. Mai sunt câteva sute de persoane la Lupoaia, Roşiuţa, Tismana 2, Rovinari, zona de minerit sau Turceni. Liderul sindical de la Lupoaia, Nicolae Bădiţa, a declarat că la 90% din membri săi de sindicat au depus cereri, considerând că a demonstrat astfel credibilitatea în faţa minerilor.   

Nu au strâns cereri sindicatele unde salariaţii au fost în şomaj tehnic, gen Husnicioara sau Mina Motru. Surse din cadrul companiei susţin că sindicatele nu vor primi bani deloc, nici măcar în contul celor 4.000 de mineri care au respectat integral procedura inventată de CE Oltenia.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: