Militaru luptă pentru modernizarea condiţiilor de muncă ale minerilor

„Categoric, minele trebuie modernizate, în nici un caz nu trebuie să continuăm să omorâm oameni în mine“, a spus preşedintele Traian Băsescu după tragicul accident din mina Petrila. Severus Militaru, candidatul PD-L, la Camera Deputaţilor pe colegiul 4 şi totodată preşedinte de sindicat la Cariera Roşiuţa, este de părere că ar trebui să fie făcute investiţii în mine şi cariere, evitând astfel cazuri ca cele întâmplate la Petrila, unde mai mulţi mineri au murit şi alţii au fost răniţi, în urma explozii. „Minerii muncesc în condiţii foarte grele. În noroi, vânt, ploaie, praf. Trebuie făcut ceva pentru a ameliora condiţiile de muncă“, spune Severus Militaru. Acesta a amintit cu acest prilej de condiţiile deosebit de periculoase în care muncesc minerii.

Mai mult decât atât, candidatul PD-L la Camera Deputaţilor a spus că au trecut ani de când nu au mai fost făcute investiţii pentru modernizarea condiţiilor de muncă în mine şi cariere. Severus Militaru, preşedinte de sindicat la Cariera Roşiuţa şi candidat la Camera Deputaţilor, a anunţat faptul că a doua grupă de muncă, cea de condiţii deosebit de grele, va fi retrasă carierei Roşiuţa, deoarece condiţiile de muncă nu au fost remediate. Potrivit lui Militaru, pe  31 decembrie 2008 expiră termenul pe care administraţia îl avea să reglementeze condiţiile de muncă ale minerilor şi acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care va fi retrasă această grupă de muncă. Severus Militaru spune că odată cu retragerea grupei a doua de muncă, minerii vor fi obligaţi să muncească până la vârsta de 65 de ani.

Reducerea vârstei de pensionare a salariaţilor din unităţile miniere de suprafaţă la 55 de ani este punctul forte al programului electoral al lui Militaru. „A fost mai simplu să ne ia grupa de muncă decât să facă modernizări. Guvernul a dat termen până pe 31 decembrie să normalizăm condiţiile de muncă. Eu ca şi deputat am de gând să reduc vârsta de pensionare la 55 de ani. Dacă acest lucru este posibil în Polonia, la noi de ce nu ar fi-“ precizează candidatul. Militaru a precizat că ar fi putut fi atrase fonduri prin programe derulate special pentru acest sector însă administraţia locală nu a profitat de aceşti bani. „În ultimii ani, condiţiile de muncă de la suprafaţă şi subteran nu au fost îmbunătăţite. Când voi ajunge în Parlament, minerii şi condiţiile de muncă sunt priorităţile mele. Au fost mai multe programe prin care puteau fi îmbunătăţite condiţiile de muncă însă administraţia nu a investit în condiţiile sociale şi normalizarea condiţiilor de muncă a acestor categorii“ a declarat Militaru.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: