Mineri, fie-vă milă de Ciurel

E campanie electorală şi cu fiecare zi care trece se vede disperarea pesediştilor locali, supăraţi că au pierdut electoratul din minerit şi energie. Mai întâi l-au adus pe Ponta la Rovinari, în carieră şi termocentrală, dar degeaba. Normal că degeaba, câtă vreme angajaţii au fost puşi să stea într-o sală unde urma să ajungă premierul să le vorbească, dar de venit nu a venit nimeni. În plus, Ponta s-a ferit ca dracu de tămâie să facă promisiuni privind păstrarea locurilor de muncă şi după alegeri. A spus doar baliverne legate de cum a salvat complexul de la faliment în 2012, când de fapt ăla a fost singurul an bun pentru CE Oltenia. După aia a intrat pe mâna lui Ciurel şi s-a ales praful.

Dacă Ponta i-a evitat pe mineri şi a uitat să rostească promisiunile magice, a doua zi a ieşit Călinoiu cu declaraţii, cum că ştie el că Ponta vrea să facă şi să dreagă, să fie totul bine. Cine se mai uită în gura lui Călinoiu când face promisiuni? Ei, şi dacă nici asta nu a mers, ce credeţi? Au lansat minciuna că din cauza unui lider ACL vor rămâne mii de mineri pe drumuri. O minciună bine construită, nu aruncată aşa, la întâmplare.

Mai întâi a ieşit Ciurel să spună că o carieră e aproape blocată pentru că un lider politic, în speţă preşedintele PDL Dan Vâlceanu, are pretenţii absurde pentru a fi strămutat. Că nu e vorba de Dan Vâlceanu ci de tatăl său, care a şi făcut convenţie cu CEO anul trecut, este doar un detaliu. Apoi a ieşit directorul carierei în presă să spună că situaţia e gravă, că două mii de mineri pot fi trimişi în şomaj. Dacă îl mai ţineţi mult pe Ciurel la conducerea complexului, mă tem că vor ajunge toţi, că doar a reuşit să blocheze cam toate exploatările de cărbune în doar doi ani de management de şandrama. 

Realitatea este că Eugen Vâlceanu s-a înţeles cu CE Oltenia pentru reconstrucţia casei oriunde are compania teren disponibil şi plata pădurii la preţul zonei. Complexul nu a trecut la exproprieri pentru că nu are bani şi pentru că sunt în dezbatere publică mai multe hotărâri de guvern pentru expropriere pe cauză de utilitate publică, aşa că familia Vâlceanu va fi despăgubită la fel care alte mii de oameni din zonele miniere. Ciurel şi-a îndeplinit doar rolul de instrument politic al PSD. Încercările lui şi ale lui Călinoiu de a reintra în graţiile minerilor sunt atât de penibile, că mă apucă mila.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: