Minerii de la Jilţ, trimişi în şomaj tehnic din „solidaritate“

Fostul lider sindical Ion Ruşeţ a declarat ieri, cel mai probabil în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Resurse Umane, că şomajul tehnic la Cariera Jilţ Nord va continua. Informaţia a fost confirmată, parţial, de directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu, care a spus că decizia ar putea fi luată astăzi în şedinţa Directoratului.

Ion Ruşeţ, consilier pe probleme sociale în zona Turceni, a declarat că a purtat discuţii cu directorul carierei Jilţ Nord şi împreună cu acesta şi liderii de sindicat din zonă, „pe principiul solidarităţii“, s-a decis continuarea şomajului tehnic şi în martie. „Am discutat cu conducerea locală a unităţii miniere de carieră Jilţ Nord, liderii de sindicat, domul Adrian Marciuc, domnul Petre Mămăligă s-au implicat în acest proces şi s-a căzut de acord ca şi în luna martie, pe principiul solidarităţii, să fie şomaj tehnic zece zile pentru fiecare salariat“, a declarat Ion Ruşeţ la Radio Infinit.  El a adăugat că s-a mai stabilit ca angajaţii să aibă şi câte o zi de concediu de odihnă.

Proprietarii de terenuri, şantajaţi cu rudele angajate la CEO

Ion Ruşeţ a comentat şi problemele privind exproprierea oamenilor pentru a debloca fronturile de lucru la Jilţ. Vor fi despăgubite sute de familii din Mătăsari, cu 3-4 lei pe mp. El mai spune că cetăţenii care au rude angajate la CE Oltenia ar trebui să-şi cedeze pământul. „Sperăm să fie înţelegere din partea proprietarilor pentru că mulţi care se opun, să spunem, achiziţiei de terenuri de către CEO, au rude unele chiar de gradul I în cadrul companiei. Eu cred că şi proprietarii trebuie să dea dovadă de înţelepciune“, a spus Ruşeţ.

Directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu, a declarat la acelaşi post local de radio încă nu s-a luat o decizie privind prelungirea şomajului tehnic. „În bazinul Jilţ situaţia este în continuare blocată pentru că nu s-a finalizat cu legea asta a exproprierilor, deci nu se poate funcţiona. Azi se ia hotărârea cu ce se întâmplă acolo. Sunt documente în curs de avizare şi aprobare. Când apare hotărârea de guvern este foarte simplu. Se stabilesc preţuri, noi băgăm banii în cont la oameni şi intrăm  în producţie dar mai e, cum să spun eu, chestiune de zile“, a explicat Medinţu.

REACŢIE

Primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, ştie despre situaţia de la Jilţ, dar crede că nu este chiar aşa de rău. „Nu e chiar atât de rău, aşa cum se spune. Oamenii sunt în şomaj tehnic, o parte. A fost o iarnă uşoară, nu a fost nevoie de cărbune, de energie, cred că am avut noroc că premierul a fost din Gorj pentru că şi-a dat interesul să funcţioneze aceste cariere. Nu e chiar atât de mare pericolul“.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: