Dumitraşcu: Problema CE Oltenia, prea mult cărbune

Gabriel Dumitraşcu, director in cadrul Departamentului pentru Energie şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, a declarat la un seminar pe teme energetice că problema CE Oltenia este „excedentul de producţie minieră“. "Nu avem unde sa folosim acest excedent", a precizat Dumitraşcu. 

Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CS CE Oltenia, s-a referit şi la Cariera Berbeşti care va fi scoasă din companie, măsura fiind reflectată şi în economia producătorului de energie. Pe de o parte o reducere a salariilor, a creanţelor şi chiar a preţului de producere a unui MW. “Am pregătit câteva acte normative, am discutat cu Fondul Proprietatea, consecinţa fiind o mai mare atractivitate a CEO la privatizare. O să scadă numărul de angajaţi ai CEO prin acest transfer de active, influenţa va fi directă în costuri. Prin acest mecanism reuşim să deblocăm o parte din arieratele existente în relaţia CEO - alte societăţi comerciale“, a declarat Dumitraşcu. Acesta a adăugat că în companie este prea mult cărbune comparativ cu necesităţile. „Analizele noastre pe Oltenia spun următoarele lucruri cu impact în preţ: avem un excedent de capacitate minieră, nu-l putem absorbi, n-avem unde să-l folosim, deci va trebui să multiplicăm sau să venim într-o zonă de comercializare a cărbunelui. Am identificat câteva soluţii ca aceste capacităţi excedentare de producţie minieră să fie scoase din CEO şi duse acolo unde sunt necesare”, a declarat acesta.

Listarea, amânată

Termenul de listare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi prelungit deoarece consultantul a cerut evaluarea resurselor de cărbune. Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că termenul minim de evaluare a zăcămintelor este trei luni, iar listarea era programată pentru luna iunie. “Termenul nostru era iunie şi deşi suntem în grafic cu tot ce ne-am propus, a fost o singură problemă, brokerul ne-a cerut evaluarea rezervelor de cărbune. Pe legislaţia românească, aceste rezerve au caracter confidenţial şi a trebuit modificarea unor acte normative, ceea ce s-a întâmplat cu puţin timp în urmă. Se pare că cel mai scurt termen este de minim trei luni. Ca atare evaluarea ar putea veni cu rezultate de-abia în iunie. S-ar putea prelungi un pic termenul de iunie la listare”, a spus Ciurel la un seminar al ZF Power Summit 2014.

Potrivit datelor publicate pe SEAP, valoarea estimată a contractului de evaluare a resurselor este de 310.000 de euro fără TVA, iar durata de execuţie este de 45 de zile. Licitaţia era programată pentru 24 februarie. În august 2013, directorul Strategii şi Dezvoltare din CE Oltenia, Ion Petroniu, declara presei că rezervele totale de lignit ale companiei valorează circa 400 de miliarde de euro. Directorul mai spunea că rezervele geologice de lignit ale companiei sunt estimate la circa 20 de miliarde de tone. Un alt motiv de amânare a listării ar putea fi majorarea capitalului social.

FMI

În scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI se arată că la CE Oltenia mai sunt de clarificat lucruri legate de auditul financiar pe 2012. FMI a acceptat şi externalizarea Berbeştiului pentru a evita amânarea listării. „Conducerea CE Oltenia va lucra îndeaproape cu consultantul de tranzacţie pentru a depăşi aceste obstacole si pentru pregătirea companiei pentru listare. Vor fi luate inclusiv masuri posibile de restructurare sau desprindere a minei Berbeşti, pentru diminuarea arieratelor companiei în aşa fel încât compania să devină mai atractivă potenţialilor investitori“, se mai precizează în draftul scrisorii de intenţie.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: