Minerii şi Valea şi-au mai pierdut o dată răbdarea… pe gorjeni

Gorjenii nu mai sunt văzuţi cu ochi buni de ortacii din Valea Jiului, lucrul acesta fiind spus şi la acţiunile spontane de protest de ieri de la Petroşani. Pe considerentul că mai mulţi conjudeţeni de-ai noştri sunt implicaţi într-un fel sau altul în ocuparea unor funcţii de conducere de la Compania Naţională a Huilei sau în afacerile derulate aici, minerii nu se uită cu ochi buni când privesc peste Parâng şi nici nu au vorbe de laudă despre noi, pe considerentul că „oltenii or fost tot timpul mai deştepţi ca noi şi şi-or văzut interesele”.

Reproşurile au fost făcute cu ocazia protestului pe care l-au declanşat ortacii de la Exploatarea Minieră Lonea, care au plecat pe jos până la Petroşani, în frunte cu liderul lor Tiberiu Cozma, fratele „Luceafărului Huilei”. Câteva sute de mineri au scandat pe traseu că „minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, dar lozinca a fost valabilă câteva ore. În jurul orei 17.00 nemulţumiţii au plecat la casele lor nu pentru că se lăsa gerul şi mai tare, ci pentru că administraţia CNH le-a promis rezolvarea doleanţelor. Azi era programat un miting de aproape 1000 de persoane, dar acţiunea a fost anulată ca urmare a protestelor de ieri.

Nemulţumirea pentru care oamenii au ieşit în stradă a fost generată de nemajorarea sporului de periculozitate de la 600 la 700 de lei, conform noului salariu minim pe economie. Ortacii rămân cu satisfacţia că i-au putut spune directorului general Constantin Jujan toate nemulţumirile pe care le aveau, inclusiv aceia că ei au lefuri puţin mai mari de 1000 de lei, iar şefii ajung şi la sume de şapte ori mai mari, Jujan fiind şi el gorjean la origini, la fel ca şi alţi foşti „generali” ai mineritului din Valea Jiului.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: