Ministerul Economiei plănuieşte o Electra mai mică

O nouă companie regională ar putea lua fiinţă până la sfârşitul anului în Oltenia, în cazul în care demersurile pentru înfiinţarea mult trâmbiţatei Electra nu vor avea rezultatul scontat. Ministerul a identificat două variante. O variantă ar fi înfiinţarea companiilor energetice fără includerea societăţilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Practic, complexurile energetice  Turceni, Craiova si Rovinari să fuzioneze cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursalele  Termoelectrica Paroşeni si Termoserv Paroseni. 

O altă idee ar fi înfiinţarea celor doi coloşi, dar intr-o forma modificata, si anume fără divizarea Hidroelectrica, spun alte surse din domeniu. 

Şeful Direcţiei de Energie din Ministerul Economiei, Alexandru Săndulescu, a vorbit ieri despre o companie care înglobeze producătorii de energie din Oltenia şi minele de lignit de aici, o variantă despre care sindicatele miniere discută de peste un deceniu. Discuţiile sunt reluate acum odată cu blocarea în instanţă a procedurilor de înfiinţare a Electra, dar şi la trei luni după ce Marin Condescu semna la Târgu Jiu un protocol cu ministrul Ion Ariton în care se preciza, la punctul 1, că într-o săptămână ministerul va comunica data la care va fi înfiinţată Electra. „Ministerul este în continuare doritor să facă Electra şi Hidroenergectica. Nu este vina ministerului că nu s-au făcut, cauza este blocarea lor în instanţă. Asta nu înseamnă că proiectul stă pe loc. Până la finele anului trebuie să venim cu soluţii alternative, aşa cum ne-am angajat în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional", a menţionat Săndulescu, acesta dând de înţeles că o companie regională s-ar putea forma la Hunedoara, pentru Compania Huilei şi termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Varianta referitoare la Oltenia este agreată la nivel de minister, în timp ce, pentru Valea Jiului, discuţiile încă nu sunt finalizate. Proiectul înfiinţării Electra şi Hidroenergetica a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care ar urma să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii. Electra ar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. În cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, urmează să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a Companiei Naţionale a Huilei şi restul activelor hidroenergetice.  Săndulescu a adăugat că ministerul va lansa "în curând" în dezbatere publică proiectul de revizuire a strategiei energetice, proiect care mai are nevoie de aprobarea conducerii instituţiei.

         

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: