Miron Cozma: Sper să se afle adevărul în dosarul mineriadei

Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat începerea urmăririi penale pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei. Dosarul fusese închis în 2009 pe motiv că nu există probe suficiente, dar în martie anul acesta a fost redeschis. Într-un interviu acordat la Radio Infinit, Miron Cozma a declarat că speră să fie traşi la răspundere politicienii care s-au folosit de mineri pentru a-şi păstra puterea.

Rep.: A fost redeschis dosarul mineriadei. Ce părere aveţi?

M.C.: Din punctul meu de vedere, este o veste bună pentru că se va afla în sfârşit adevărul privind presupusa mineriadă, sper asta din tot sufletul. Au fost fapte care nu au aparţinut minerilor, iar eu am încercat de-a lungul vremii să dovedesc acest lucru, dar cei vinovaţi nu au răspuns. În toată perioada în care eu am fost în închisoare nu s-a reuşit de către nici o autoritate publică, de la preşedinte de stat până la ultimul procuror, să se trimită în instanţă dosarul acesta. Am rămas stupefiat să văd că îi dăduse chiar Traian Băsescu, duşmanul de clasă al lui Ion Iliescu, neînceperea urmăririi penale pentru iunie 1990. În momentul în care am ieşit din închisoare, împreună cu avocaţii mei, am reuşit să redeschidem acest dosar şi am făcut un material la CEDO. Acţiunea mea a fost acceptată în 2010 şi s-a reuşit redeschiderea acestui dosar.

Rep.: Aţi fost citat în acest dosar?

M.C.: Da, am fost citat marţi, iar joi am să mă prezint, în calitate de suspect, sper ca de data asta să nu cadă din nou vina pe Miron Cozma, veşnicul plătitor pentru tot ceea ce s-a întâmplat cu minerii, faptele aparţinând conducătorilor Ion Iliescu, Traian Băsescu şi de ce să nu spun, până la urmă, chiar şi Emil Constantinescu, ca şi complice, pentru că în perioada în care a fost preşedinte, promitea că se vor ancheta aceste evenimente şi că responsabilii vor plăti, lucru care nu s-a întâmplat. Eu îl consider complice pentru că nu a făcut acest lucru.

Rep.: Aveţi vreo emoţie privind redeschiderea acestui dosar?

M.C.: Minerii nu sunt atât de emotivi, eu nu am emoţii şi nu mi-e teamă de adevăr. Cum că explicaţi că Miron Cozma a fost închis pentru septembrie 1991 de Emil Constantinescu? Dacă este să iau logic, Miron Cozma a reuşit atunci ceea ce nu a reuşit Piaţa Universităţii, l-am schimbat pe cel care i-a omorât pe oameni în Piaţa Universităţii, am cerut demisia lui Ion Iliescu. Mai mult, la ora aceasta, dacă vă uitaţi în noul Cod Penal, infracţiunea de subminare a puterii de stat nu mai există, iar Miron Cozma a fost condamnat de două ori pentru subminarea puterii de stat.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: