Mischie şi Popeangă, expropriaţi de dragul turismului

Guvernul are în plan punerea în evidenţă din punct de vedere turistic a zonei de Vest a judeţului Gorj. Este vorba de un proiect, aflat în prezent în dezbatere publică, care vizează realizarea drumului de legătură DN66A km 47+600-km 66+204 Câmpu lui Neag-Cerna ce traversează şi localităţile Tismana şi Padeş. Nu mai puţin de 69 de proprietăţi private din zonă vor trebui expropriate pentru construcţia acestui drum. Despăgubirile oferite de stat sunt modice. Printre cei expropriaţi se regăsesc Nicolae Mischie şi Vasile Popeangă.

Sectorul de drum în cauză este parte componentă a DN 66A şi face legătura între Câmpu lui Neag şi Valea Cernei. Drumul naţional 66A este asfaltat până la Câmpu lui Neag, continuându-se apoi ca drum forestier, accesul traficului auto fiind posibil numai pe anumite porţiuni. În prezent, din zona localităţilor Petrila, Petroşani se poate ajunge în localitatea Băile Herculane mergând prin Târgu Jiu pe DN 66 iar apoi pe DN 67D către localitatea Baia de Aramă. Conform notei de fundamentare, proiectul se încadrează în strategia CNADNR de modernizare a drumurilor naţionale. Compania urmăreşte asigurarea legăturilor între localităţi, în mai bune condiţii. Pentru realizarea platformei drumului la parametrii unui drum naţional se vor ocupa terenuri definitiv din fondul forestier de stat şi particular. Astfel se face că se impune exproprierea a zeci de proprietăţi private din zona Tismana şi Padeş. Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată, sunt în cuantum total de 44 mii lei. 34 de proprietăţi private sunt deţinute de cetăţeni din Padeş printre care se numără Elena Raicu, Valentin Tatomir, Marioara Constantinescu, Nicolae Mischie şi Vasile Popeangă, ultimii doi nefiind politicienii cu aceleaşi nume. Aceştia fie deţin fâneţe, pădure, terenuri arabile, fie curţi şi construcţii. La Tismana este vorba de exproprierea a 35 de proprietăţi private. Cele mai multe aparţin SC Cascade Empire SRL şi Obştii Izvarna.   

Beneficii pentru comunitate

În nota de fundamentare, se precizează faptul că realizarea proiectului are un impact pozitiv asupra calităţii vieţii şi condiţiilor sociale prin crearea de noi locuri de muncă, creşterea schimburilor comerciale şi va contribui la dezvoltarea zonei din punct de vedere economic şi social. Autorităţile locale din Tismana spun că cetăţenii ar avea numai de câştigat de pe urma construcţiei acestui drum. “Într-adevăr, crescătorii noştri de animale, ar putea ajunge la stâne mult mai uşor dacă s-ar face acest drum. Din punct de vedere turistic, ar fi un acces mult mai rapid, sunt locuri pitoreşti, ar fi interesante pentru turişti. Noi am primit o propunere din partea viceprimarului de la Uricani în vederea amenajării unui domeniu schiabil în zona respectivă”, a spus Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Rămâne de văzut dacă cetăţenii care urmează să fie expropriaţi vor dori să-şi vândă terenurile, asta pentru că despăgubirile oferite de stat sunt destul mai mult modice. De exemplu,  pentru suprafaţa de 57 mp de păşune deţinută de Radu Dan Vergheleţ din Padeş, valoarea despăgubirii oferită de stat este de 13 lei. Proiectul se află în prezent în dezbatere publică. 

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: