Mocioi: Birocraţia din sănătate omoară orice şansă la viaţă

Deputatul PNL Gorj, Niculina Mocioi, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul medical din România. Mocioi face referire la un caz disperat din judeţul Gorj, cel al băieţelului de 14 ani care are nevoie de un transplant de plămâni pentru a putea supravieţui.

Darius Calotă, din comuna Roşia de Amaradia, a aflat acum doi ani că suferă de o boală gravă, hemosideroză pulmonară ideopatică, şi poate fi salvat doar dacă este supus unei intervenţii de transplant de plămâni. A fost supus investigaţiilor medicale în clinici de specialitate din Craiova şi Timişoara unde a primit acest  diagnostic. De atunci, Darius aşteaptă să fie pus pe o listă de aşteptare în efectuarea transplantului pulmonar. Deputatul Niculina Mocioi spune că decizia medicilor ar putea veni prea târziu. “Au trecut doi ani de când familia lui Darius luptă ca băiatul să primească o şansă la viaţă, includerea în lista de aşteptare pentru transplantul de plămâni, dar acest lucru nu se întâmplă.  Darius Calotă aşteaptă  decizia unei comisii de medici din Bucureşti, care va stabili dacă viaţa lui merită sau nu să intre pe o listă de aşteptare. Decizie care poate veni prea târziu...”, afirmă deputatul PNL, menţionând şi datele statistice care relevă faptul că, în prezent, 12.000 de români suferă de o boală cronică pulmonară, 200 dintre aceştia având  nevoie urgent de transplant. Deputatul PNL mai spune şi că operaţia de care are nevoie Darius costă 120.000 de euro, dar statul român nu poate deconta decât cinci asemenea intervenţii pe an şi nu se poate interveni decât la Viena.

În aceste condiţii, întrebarea deputatului Niculina Mocioi, adresată ministrului Sănătăţii, se referă la  strategia ministerului pentru a salva vieţile acestor români. “Cine decide asupra vieţii şi a morţii celorlalţi 195 pacienţi, din moment ce numai 5 din 200 pot beneficia de un transplant?, asta în condiţiile în care pregătirile pentru primul transplant de plămâni din România au început încă din anul 2009”, se întreabă deputatul de Gorj, Niculina Mocioi.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: