Transalpina, parapete nou lângă zăpadă „veche”

O parte din Transalpina a redevenit zilele acestea un mic șantier, pe care nu se mai lucrează ca în urmă cu câțiva ani, dar pe care muncitorii sunt prezenți pentru a încerca să crească gradul de siguranță al șoferilor care vin să viziteze zona. Angajați de la Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu, dar și din Mehedinți și alte zone ale țării, dacă ne luăm după numerele de înmatriculare ale mașinilor folosite, munceau ieri de zor la montarea mult invocaților parapete de protecție pentru care în urmă cu un an circulația a fost complet interzisă.

Acum situația e cu totul alta pentru că muncitorii au reușit deja să pună pe marginea drumului parapete în rând dublu pe câteva sute de metri, zona pe care aceștia lucrează fiind cea de la „coada Râncii” spre vârful Păpușa, unde sunt curbele cele mai periculoase și cele mai mari diferențe de nivel, în caz de producere a unui accident rutier. Traficul pentru șoferi rămâne în continuare interzis, conform indicatoarelor rutiere, însă nimeni nu îi oprește pe șoferi să meargă pe Transalpina, dovadă că șoseaua este străbătută zilnic de zeci de mașini și sute la sfârșit de săptămână, numărul turiștilor crescând odată cu venirea vacanței de vară.

Pentru cei care ajung pe aici de interes rămâne în continuare zăpada de pe marginea drumului, pe care soarele încă nu a reușit să o topească, deși ultima ninsoare a fost la munte prin aprilie. Turiștii vin în papuci și tricouri și au surpriza să dea peste „nămeții” de peste un metru de pe marginea drumului, ieri un cuplu din Craiova descoperind câteva brândușe înflorite pe marginea șoselei. „Astea sunt flori de primăvară, dar uite că aici ele de abia acum răsar, că dacă nu s-a topit zăpada până acum nici nu au avut cum să dea. Noi am venit cu nepoțelul de la Craiova într-o plimbare, suntem cam inadecvat încălțați, dar ne bucurăm că am mai găsit și zăpadă, nu doar aer curat și niște peisaje de vis”, a spus o craioveancă.

La munte e în continuare vreme rece, proprietarii de pensiuni fiind nevoiți să facă focul și să încălzească camerele pentru turiști inclusiv ziua, nu doar noaptea, după cum spune Constantin Pănescu, cabanier și reprezentant al cabanierilor din Rânca. „Noaptea avem temperaturi care coboară și până la 3-4 grade Celsius și e firesc să fie așa atâta timp cât suntem la munte la o altitudine de aproape 2000 de metri. E zăpadă în continuare pe marginea drumului și noi facem focul inclusiv ziua pentru că turiștii care ne trec pragul trebuie să găsească aici camerele încălzite”, a spus Pănescu.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: