Mocioi: Guvernul Ponta a tăiat primele de vacanţă. Legea trebuie schimbată!

Deputatul PDL Gorj, Niculina Mocioi, anunţă că va iniţia un proiect de modificare a Legii 94/2014 privind acordarea voucherelor de vacanţă deoarece consideră că noua formă a legii dezavantajează angajaţii din minerit şi energie. În legea modificată pe 1 iulie 2014, Guvernul Ponta taie primele de vacanţă şi biletele de odihnă şi introduce voucherele de vacanţă. Numai că, potrivit acestei legi, cei care nu optează pentru vouchere nu primesc contravaloarea lor în bani. Mocioi spune că în lege trebuie prevăzut explicit că cei care nu vor lua vouchere trebuie să primească bani. Aceste vouchere vor fi emise, online, de la 1 ianuarie 2015.

În 2013 şi în 2014, minerii şi energeticienii au beneficiat de primă de vacanţă de minim 3.000 de lei şi decontarea a 65% din biletul de odihnă. În fapt, în 2014 au beneficiat de primă şi bilete mai puţine persoane, fiind şi la această oră angajaţi care nu au primit banii integral sau deloc. Guvernul Ponta a modificat legea privind tichetele de vacanţă şi afectează direct angajaţii din Complexul Energetic Oltenia. Legea 94/2014 introduce un articol potrivit căruia: „Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare“.

Articolul de mai sus spune explicit că primele şi biletele sunt tăiate şi pot primi vouchere de vacanţă ce pot ajunge până la 6 salarii minime brute, adică 5.400 de lei. Dar un alt articol introdus în această lege spune că: „Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, precum şi regiile autonome, indiferent de forma de coordonare/subordonare, pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub forma voucherelor de vacanţă, în conformitate cu prevederile art. 1”. Adică cine nu ia voucher nu primeşte nimic.

Voucherul lui Ponta

De această lege sunt dezavantajaţi şi angajaţii CE Oltenia. Mocioi spune că acest articol ar trebui modificat pentru a permite şi angajaţilor care nu pleacă în concediu să beneficieze de o facilitate. De la 1 ianuarie 2015 lucrurile vor sta astfel: minerii şi energeticienii nu mai încasează primă de vacanţă şi bilete de odihnă, dar pot solicita vouchere de vacanţă; angajaţii CE Oltenia care nu optează pentru vouchere de vacanţă nu primesc nimic. „Voi depune un amendament şi sper că Parlamentul şi Guvernul va înţelege că românii trebuie să aibă aceleaşi drepturi. Voi propune ca şi cei care nu pleacă în vacanţă, pentru că nu toţi îşi permit, să primească contravaloarea în bani a acelor tichete. Este vorba despre adăugarea unui cuvânt la un articol. Nimic mai mult, în sensul că societatea poate acorda angajaţilor, prime, cu ocazia plecării în concediu, şi sub forma voucherelor de vacanţă. Apoi cine vrea vouchere ia vouchere, cine nu ia banii“, a declarat Niculina Mocioi.

Deputata de Gorj a declarat că despre această problemă a aflat în urma întâlnirii cu liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, ce a avut loc pe 23 octombrie, la Rovinari. „Guvernul Ponta bagă mâna în buzunarul minerilor. Din discuţiile cu oamenii am înţeles că ei încasau primă de vacanţă şi li se deconta o parte din biletul de odihnă sau tratament. Aceste bilete erau într-adevăr în limita bugetului, însă prima de vacanţă o primea toată lumea, că te duceai în concediu la ţară sau la mare. Păi cu ce să te duci în vacanţă dacă a tăiat 900 de lei din veniturile minerilor şi energeticienilor?“, se întreabă Mocioi.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: