Modernizarea canalizării Târgu-Jiului, la un pas de a fi blocată

Un ultim pas ar mai fi de parcurs din punct de vedere birocratic pentru ca zecile de milioane de euro atrase din fonduri europene pentru modernizarea şi extinderea canalizării în municipiu să poată începe, dar acest pas ar putea să nu fie făcut, caz în care toate procedurile din ultimele luni ar trebui reluate de la zero.

 Vestea nu este deloc îmbucurătoare mai ales pentru locuitorii din zone de vest a oraşului, cea de peste podului Jiului, unde canalizarea este promisă de ani de zile şi nefăcută de nimeni până acum. Administratorul reţelei de canalizare din municipiul Târgu Jiu, Aparegio SA, societate care asigură şi distribuţia apei potabile în mai multe oraşe din Gorj, este la un pas de a se trezi în situaţia de a nu putea demara lucrările de modernizare şi extindere a canalizării în oraş.

Trei firme au câştigat licitaţia organizată în săptămânile trecute de societatea condusă de directorul general Ion Popescu, acesta aşteptând până ieri ca firmele respective să depună, conform procedurilor, garanţia de bună execuţie bancară. Cele trei firme sunt Energoconstrucţia SA Bucureşti, Presanitas Târgu Jiu şi Simco SRL Craiova, ultimele două având o participaţie de 49% în asocierea făcută pentru câştigarea licitaţiei. Ele sunt şi cele care au reuşit să aducă pe ultima sută de metri garanţia cerută, lucrurile fiind însă încurcate de Energoconstrucţia, care are 51% din lucrări. Garanţia de bună execuţie este de circa 3 milioane de lei, Energoconstrucţia solicitând o păsuire până săptămâna viitoare, în caz contrar ea pierzând lucrările, fapt care ar obliga Aparegio să reia toate procedurile de licitare a lucrării finanţate cu zeci de milioane de euro din fonduri europene. Asta ar presupune şi o întârziere a începerii lucrărilor cu luni de zile, dacă nu chiar cu un an, licitarea drumului de rocadă de la marginea oraşului fiind exemplul cel mai grăitor, firmele contestându-se luni în şir, timp în care şoseaua putea fi şi modernizată.

          Directorul Ion Popescu afirmă că va trebui să se intereseze la Bucureşti dacă poate acorda păsuirea respectivă, o asemenea situaţie neavând rezolvare în reglementările actuale. Practic, o parte din firme au adus documentele solicitate, iar una dintre ele nu, dar aceasta are majoritatea în efectuarea lucrărilor. Decizia finală ar putea fi luată în cursul săptămânii viitoare, când am putea afla şi dacă vara aceasta mai încep sau nu lucrările de realizare a canalizării în zona „de peste pod”, canalizare pe care locatarii o aşteaptă cu maximum de interes, mai ales că în comunele învecinate, Leleşti şi Băleşti, edilii au reuşit să ducă la bun sfârşit asemenea proiecte, tot pe fonduri europene.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: