Monumente ale eroilor din Primul Război Mondial, la Dăneşti

Nicolae Creţan din comuna gorjeană Dăneşti a trimis redacţiei un articol prin care vrea să reamintească localnicilor istoria celor trei monumente dedicate eroilor în localitate.

Monumentul de la Barza

În anul 1938, locuitorii din Barza, în frunte cu învăţătorul Antonie Predescu, au hotărât să imortalizeze memoria celor căzuţi pentru patrie şi să construiască un monument al eroilor. Pe data de 2 februarie 1038, un număr de 25 de oameni au adus din luncă un stejar de 12 metri lungime, cu diametrul de 1,2 metri. În ziua de Ispas a fost făcută inaugurarea, cu sute de oameni, cu preot şi manifestări culturale. Steagul tricolor a fost ţinut de invalizii Ştefan Dobriţescu şi Vasile Paliţă, veteranii fraţi Florea şi Ion Şendroiu. O alocuţiune extraordinară a ţinut Florea Şendroiu. De atunci s-a făcut parastas în fiecare an de Ziua Eroilor. Cu timpul însă, lemnul din soclu a putrezit şi a căzut împreună cu plăcile de marmură. În 1977 a fost reconstituit monumentul cu trei feţe. A fost reconstituită şi placa de marmură care se afla în biserică.

Monumentul din Dăneşti

Monumentul a fost construit în faţa primăriei. Este foarte important, deoarece sub el sunt osemintele a 52 de români şi a doi nemţi. La data de 4 martie 1924, din iniţiativa învăţătorului Gheorghe Lascu, se propune realizarea unui monument. La data de 29 iunie 1928 a avut loc sfinţirea monumentului de la Dăneşti, zi în care se serbează hramul satului, Sfinţii Petru şi Pavel.

Monumentul din Brătuia

Sătenii din Brătuia nu au rămas în urmă şi poate chiar au fost printre primii, figurând pe listele „Cimitire şi monumente de război”. Monumentul de la Trocani, din Valea Brătuii, este construit în 1930. Monumentul este singurul din Oltenia care are placă de fontă. Placa a fost turnată la atelierele de la I.J.I.L. În satul Trocani se află o groapă comună unde sunt îngropaţi militari români şi străini.

În data de 5 noiembrie 2016, în satul Trocani s-a comemorat la iniţiativa ANCERM Gorj, o sută de ani de la luptele din 2-4 noiembrie 1916.

Galerie foto



Vizualizări: 413

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: