Morega, demisia dinaintea demiterii

Deputatul Dan Morega nu mai este de ieri preşedinte al PNL Gorj. El a anunţat, la Bucureşti, că pleacă nu doar din funcţia respectivă, ci şi din partid, liderul formaţiunii politice, Crin Antonescu, precizând că şefii liberali pregăteau o debarcare săptămâna viitoare a preşedintelui de la Gorj.

Morega a părăsit partidul în contextul în care alegerile interne din organizaţia pe care a condus-o în ultimii ani au fost amânate, probabil, până la toamnă. Ieri, deputatul a organizat o conferinţă de presă, a dat publicităţii un comunicat de presă şi a anunţat, nu prea scurt, ci pe câteva pagini, că pleacă din partid, argumentele fiind extrem de multe. „Am luat hotărârea să demisionez din funcţia de Preşedinte al PNL Gorj şi cea de membru al Partidului Naţional Liberal, acţionând ca parlamentar independent, independent”, a menţionat fostul liberal, Morega accentuând „independenţa” sa, pentru a infirma astfel, indirect, zvonurile privitoare la posibila sa trecere la Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Morega nu a plecat din PNL înainte de a cere un Congres Extraordinar la care să fie analizat faptul că mai bine de un sfert din aleşii partidului sunt acum înscrişi în alte formaţiuni politice, el propunând şi o serie de măsuri menite să combată criza economică, printre care creşteri de taxe şi reduceri de 40% în rândul personalului bugetar. Plecarea sa a stârnit reacţii şi din partea lui Crin Antonescu, care a pus demisia pe seama unei apropiate demiteri a acestuia din fruntea PNL Gorj. „Acolo erau serioase dezordini şi abuzuri ale lui şi, în momentul în care noi am trimis o echipă de la secretariatul general şi au făcut raport pe chestia asta, am decis să amânăm organizarea conferinţei judeţene şi urma să numim o conducere interimară la PNL Gorj, chiar luni. Şi Morega ştiind chestia asta, că oricum va fi debarcat de la conducere, şi-a dat demisia", a spus Antonescu.

„Antonescu e un mincinos“

Dan Morega dezminte declaraţiile făcute de Crin Antonescu, conform căruia Biroul Permanent Naţional al PNL ar fi urmat să îl demită, Morega menţionând că şefii de organizaţii pot fi schimbaţi din funcţie de un singur for statutar, respectiv Consiliul Naţional Executiv. „Crin Antonescu e un mincinos pentru că Biroul Permanent nu are competenţa de a mă demite. Eu dacă rămâneam să candidez câştigam alegerile cu vreo 80% şi eram preşedinte de filială în continuare. Am luat partidul în Gorj de la 6% şi l-am adus la 18%, iar colegii din organizaţie ştiu ce am făcut eu pentru ei şi pentru filială, iar asta o ştiu şi colegii din ţară care mă sună să-mi ceară să nu plec din Partidul Naţional Liberal”, spune Morega. „Eu am demisionat şi am plecat în perioada de glorie, după ce am adus filiala la procente pe care nu le-a avut niciodată. Eu ies din partid pe uşa din faţă, , rămâne să vedem pe ce uşă va ieşi el pentru că dacă partidul pierde din imagine în această perioadă pierde nu din cauza mea, ci din cauza incompetenţei lui manageriale, iar asta se va vedea până în 2012”, a mai precizat Morega.

        

Trecut controversat

Fostul liberal a intrat în PNL Gorj în toamna anului 2004, când l-a susţinut pe Traian Băsescu la funcţia de preşedinte, fosta conducere a filialei fiind exclusă din partid în luna iunie a acelui an, după ce consilierii liberali din Consiliul Judeţean au votat alături de PSD. Morega a devenit liberal prin fuziunea PNL cu PNL Câmpeanu, el fiind până atunci, pentru scurt timp, preşedinte al filialei judeţene a PNL Câmpeanu. Înaintea acestui partid, Morega a fost înscris în PRM, iar în primăvara anului 2000 a candidat pe listele fostei Alianţe pentru România la funcţia de primar al municipiului Târgu Jiu. În anul 1996 el a devenit prefect de Gorj cu susţinere din partea PDSR, până atunci el fiind consilier judeţean independent.

Dan Ilie Morega a fost înainte de 1989 preşedinte al Cooperaţiei de Consum din Gorj, unitate cu care a obţinut de două ori titlul de Erou al Muncii Socialiste, fiind decorat de Nicolae Ceauşescu pentru rezultate avute, acesta nenegându-şi trecutul, susţinând, din contră, că a fost decorat el şi colegii săi „pentru că am muncit, nu că am furat ca alţii acum”. Morega este în prezent judecat în două dosare penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie, într-unul din ele având calitatea de inculpat alături de fostul ministru liberal al muncii, Paul Păcuraru. Dosarul vizează o presupusă înţelegere din 2007 între cei doi pentru angajarea unui şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj în schimbul ajutării firmei fiului fostului ministru cu contracte la unităţi din minerit şi energie, Morega fiind în acel moment membru în structurile de conducere ale acestor unităţi.

Cel de-al doilea dosar vizează modul în care, tot în 2007, Morega a strâns fonduri pentru campania electorală a partidului, el fiind înregistrat la o şedinţă de partid în timp ce le cerea şefilor unor instituţii deconcentrate din Gorj să cotizeze cu anumite sume de bani, sume despre care a spus că reprezentau doar cotizaţia de membru PNL.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: