Morega: Vizita lui Ciurel în America este una turistică

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, este convins că vizita managerului Complexului Energetic Oltenia în America este una turistică. Ba mai mult, crede că Laurenţiu Ciurel a săvârşit o abatere extrem de gravă atunci când s-a pronunţat că ar vrea să obţină 50 de milioane de euro pe pachetul de 15% din acţiuni. Morega spune că declaraţiile lui Ciurel pot să influenţeze piaţa bursieră, în aceste condiţii riscând scăderea preţului la 30-40 de milioane de euro.

Rep.: Domnul Ciurel încearcă să prezinte americanilor Complexul Energetic Oltenia pentru a găsi cumpărători pe cele 15% din acţiuni cu aport de capital. Care credeţi că vor rezultatele vizitei în America?

D.I.M.: Cred că deplasarea lui Laurenţiu Ciurel în America este o vizită turistică pentru că americanii sunt împreună cu nemţii şi cu alţii, care fac parte din Fondul Proprietatea. În mod categoric, până la urmă resursele naturale energetice vor merge tot în portofoliu străinilor, aşa cum s-a dus şi Petromul, Romgazul şi RENEL-ul. Asta am negociat noi întotdeauna, am făcut gripe când străinii au strănutat şi le-am vândut la preţuri de nimic.

Rep.: Domnul Ciurel spunea că acum, după ce piaţa a scăzut, ar accepta chiar şi 50 de milioane de euro pentru cele 15% din acţiuni. Cum vi se pare această sumă?

D.I.M.: Laurenţiu Ciurel a săvârşit o abatere deosebit de gravă, când în calitate de manager general s-a pronunţat că ar vrea un oarecare preţ pentru cele 15% din acţiuni. Ciurel ar trebui să-şi vadă de treaba lui şi să nu mai facă asemenea afirmaţii pentru că poate să influenţeze piaţa bursieră şi de ce să nu ia 60-70 de milioane de euro. Dacă el spune că vrea 50 de milioane de euro pot să vină alţii şi să dea 30-40 de milioane de euro. Acţiunile se tranzacţionează pe bursă şi de fapt preţul zilei când este pe adjudecare sau preţul acţiunilor îl dă raportul dintre cerere şi ofertă şi nicidecum Ciurel. El s-a dus să închine americanilor Complexul Energetic Oltenia la preţuri derizorii. Repet, Ciurel ar trebui să-şi vadă de treabă şi să ceară o anumită sumă pe ceva ce i se cuvine lui şi nicidecum pe averea statului.

Rep.: Ştiţi că mai multe persoane au protestat pentru că nu se regăsesc pe listele celor ce vor fi angajaţi la Minprest, deşi au cedat terenuri mineritului. Ce ar trebui să facă aceşti oameni pentru a-şi recăpăta drepturile?

D.I.M.: Trebuie făcută o reevaluare a terenurilor care au fost date mineritului de către expropriaţi. Trebuie să existe un contract în care să se specifice faptul că vânzarea terenurilor s-a făcut cu condiţia angajării unui membru sau doi din familia proprietarului. Cei de la CEO au obligaţia să respecte clauza contractuală. Oamenii degeaba fac proteste, ele sunt ca şi cum n-ar fi. Le recomand să acţioneze în justiţie nerespectarea contractului de către CEO sau SNLO aşa cum era la titulatura companiei la vremea respectivă.

Rep.: Oamenii spun că în locul lor pe listă figurează alte persoane, de la PSD sau PNL. Ce părere aveţi?

D.I.M.: Este foarte probabil să aibă dreptate. Îi aştept să vină, cu probe, la mine în audienţă aşa cum au venit şi ceilalţi care n-au fost primiţi de marele mahăr Giorgi de la Minprest, directorul care taie şi spânzură ca şi cum ar fi moşia lui personală. M-am implicat şi atunci din cauză că oamenii aveau o anumită calificare, dar fuseseră încadraţi ca muncitori necalificaţi. I-am învăţat şi pe aceia să apeleze la justiţie, iar de teama instanţei şi pentru a nu plăti daune morale, Giorgi a revenit asupra deciziei sale, încadrându-i pe oameni conform calificării lor.

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: